BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Villányban már jövő héten indulhat a szüret – nem erre a szőlőre gondolnánk

A korai érésű Irsai Olivér szőlőt kezdhetik el szedni.

Nem volt könnyű évük a szőlőtermesztőknek, de jövő héten már indulhat a szüret bizonyos területeken és fajtáknál. A Villányi Borvidéken például a korai érésű Irsai Olivérrel kezdődhet a szüreti szezon, aztán az augusztus 15–20. közötti héten pedig már teljesen megindulnak a munkálatok az ültetvényeken. 

Sopron 2019.07.16.
Zöld szüret
képen: Farkas Lajos (Soproni Borvidék Fertőmenti Hegyközség)
kezében a levágott szőlővel
Fotó: Magasi Dávid
Kisalföld
Fotó: Magasi Dávid / Mediaworks

A BAMA-nak nyilatkozó Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi titkára elmondta: a peronoszpóra okozott idén kellemetlenséget a gazdágnak. 

„Borvidéki szinten nagy terméskiesést nem okozott, viszont termelői szinten igen. Ahol ugyanis megcsúsztak a növényvédelemmel, akár a kézi munkával, akár a permetezéssel, ott komoly problémát okozott” – mondta Nagy, hozzátéve: ennek ellenére átlagos termésmennyiséggel számolhatnak. 

A borvidéken, ahol lehet, gépi betakarítás lesz, de vannak még olyan helyek, ahol az ültetvény kialakítása vagy fekvése nem teszi lehetővé a szüretelő kombájnnal való munkát, ott továbbra is a kézi szüret marad. 

A rövid és hosszú távú célok között valamennyi termelőnél a fokozott gépesítés szerepel.

A munkaerőhiány miatt erre egyszerűen rákényszerülnek a gazdák, és ha ezt nem képesek megugrani, akkor nem tudnak versenyképesek maradni az ágazatban nemzetközi viszonylatban és itthon sem. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.