Több mint nyolcszázezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, a számuk pedig növekszik – írta a Bors annak kapcsán, hogy Takács Péter egészségügyi államtitkár adott a lapnak interjút.
Szenvedélye abból is adódott, hogy a Balaton mellett nőtt fel, de a pecázás szeretete családi vonás náluk. Beszélt arról is, nem csupán fogja, fogyasztja is a halat.
Örömmel látom, hogy egyre több halat eszik a magyar. A rendszerváltás környékén két kilót ettünk egy évben, most már ez a szám 8-10 kiló körül mozog. Ami jó arány ahhoz képest, hogy nem vagyunk tengeri ország
– mondta. Hozzátette, Japánban az éves átlagos halfogyasztás 32 kilogramm fejenként.
Szerinte van összefüggés a horgászok számának növekedése és a halfogyasztás népszerűsödése között. Úgy véli, a tévében látható főzőműsorok is sokat tettek azért, hogy népszerű étel lett a hal, hiszen ott bemutatták, hogy nem csak halászlevet és rántott halat lehet enni, készíteni.
Szakmai szempontokat is figyelme vesz, a süllő esetében a gyomortartalomból meg tudja állapítani, hol táplálkozik éppen. Ha gébet rejt a bendője, akkor a fenéken, ha küszt, akkor pedig a felszín közelében. Ezenfelül nagy dolognak tartja, hogy abbahagyták a kereskedelmi halászatot a Balatonon.
A horgászatról úgy tartja, ma már fejlett infrastruktúra várja a pecásokat főleg a Balaton parton, a horgászok a Mohosz és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapjáról is tájékozódhatnak. A fejlődés és az informálódás szerinte egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a Balaton ne csupán szezonálisan legyen népszerű, a horgászturizmus az egész éves magas számú látogatottságra is megoldás lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.