BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támogatásokkal nőhet a hazai burgonyatermelés

A versenyképes hazai burgonyatermesztés megteremtését kiemelt feladatának tartja az Agrárminisztérium, hogy a fogyasztói igényeket egész évben ki lehessen elégíteni.

Az utóbbi években 6 és 12 ezer hektár közötti termőterületen termeltek burgonyát Magyarországon, évente mintegy 180-300 ezer tonna mennyiségben. A burgonya a magyar háztartások kedvelt alapélelmiszere, ezért a fejlesztéspolitika kiemelt célja a fogyasztói igények egész éves folyamatos kielégítése – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén, amelyet az I. Nemzetközi Burgonyavilágnap alkalmából tartottak.

burgonya, France indre et loire chedigny village labeled remarkable garden priest s garden presbytery
Növekedhet a burgonya termőterülete / Fotó: Hemis via AFP

A szaktárca 2020-ban a Vidékfejlesztési program keretében megteremtette a burgonyatermesztéshez kapcsolódó valamennyi technológiai elem fejlesztésének támogathatóságát. Ennek köszönhetően 2021–2022-ben tízezernél több mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás mintegy 1200 milliárd forintot meghaladó értékben valósíthatta meg fejlesztési elképzeléseit. A kertészetek számára üvegházak, fóliaházak, hűtőházak építése, gépek, post harvest technológiák vásárlása és ültetvények telepítése egyaránt elérhetővé vált támogatott módon. Eddig a kertészeti ágazatokat érintő felhívásokban 6900 nyertes pályázat kapcsán 184 milliárd forintot meghaladó támogatási összegről született már döntés

Farkas Sándor szerint ahhoz, hogy a hazai burgonyatermesztés versenyképes legyen, és megfelelő árualappal rendelkezzenek a termelők, a szaktárca célzott támogatásokkal segíti az ágazatot. Mindezen célok eléréséhez nyújtanak segítséget a KAP stratégiai terv felhívásai. Az új pályázatok közt prioritásként szerepelnek az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházások és az agrár-együttműködésekben való részvétel támogatása is, hiszen összefogás hiányában gyenge marad a termelők alkupozíciója az ellátási láncban. 

Az együttműködések jelentős szerepet tölthetnek be a kisebb méretű gazdaságok megerősítésében is

– húzta alá a miniszterhelyettes.

A már megjelent, a mezőgazdasági termékek értéknövelését célzó, mintegy 200 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívás a burgonya feldolgozását szolgáló beruházásokhoz is segítség lehet az ágazati szereplőknek. Mint hozzátette, 

Ötvenmilliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a post harvest fejlesztések támogatására kiírt, új pályázati felhívás jelenik meg, várhatóan júliusban.

Ez a kiírás különösen fontos a burgonyaágazat számára, mind a tárolók létesítése, mind a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló eszközök beszerzése érdekében, legyenek azok válogatás, tisztítás, osztályozás vagy csomagolás gépei, illetve gépsorai, kapcsolódó technológiai berendezései, valamint az azokhoz szükséges szoftverek.

Agrárárak: nyáron keserű volt a krumpli, de a szántóföldi árcsökkenésből kaptak a fogyasztók is

Az állattenyésztők éve volt a tavalyi.


 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.