BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korábban kezdődik és tovább is tarthat idén a dinnyeszezon

A meleg időjárás jó hír a termesztőknek. A két héttel korábban kezdődő dinnyeszezon pedig akár még az ősz elejéig is eltarthat.

Idén a szokásosnál két héttel korábban élvezhetjük már a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyéket, köszönhetően a termesztéstechnológia fejlesztésének és a fajtaválaszték bővülésének – mondta Nagy István agrárminiszter a Facebookon közzétett videójában.

dinnyes-kepek-a-paiacrol8
Nagy István szerint idén kiváló szezonja lehet a görög- és sárgadinnyének is / Fotó: Bujdos Tibor

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az elmúlt években a görögdinnye exportja jelentősen nőtt. A hazai fogyasztás is magas, a görögdinnye esetében fejenként 10-12 kilogramm, míg a sárgadinnye fejenként 1,5-2,2 kilogramm évente. Hozzátette, hogy 2024-ben 1198 termelő foglalkozik görögdinnyével és 269 termelő sárgadinnyével, összesen 3665 hektáron termesztve görögdinnyét és 436 hektáron sárgadinnyét, amelynek területe az elmúlt évhez képest jelentősen bővült.

A miniszter szerint az idei szezonban várhatóan 160-180 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be, ami a kedvező időjárási feltételeknek is köszönhető.

Idén nem szenvedtek fagykárt a dinnyék, éppen ezért a termesztési feltételek kedvezőek. A dinnye kifejezetten kedveli a mostani napos, meleg időjárást, így minden feltétel adott ahhoz, hogy kiváló minőségű magyar dinnye legyen a boltokban. A görögdinnye exportjával kapcsolatban elmondta, hogy 2023-ban 47 ezer tonnára nőtt, értékben pedig 85 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.

A cél tovább növelni az exportot, amelyhez a lehetőségek továbbra is adottak. A célországok között Szlovákia, Csehország és Lengyelország szerepel, mivel földrajzi fekvésünk miatt ezekbe az országokba jóval olcsóbban, alacsonyabb szállítási költségekkel tudunk szállítani – fejtette ki a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta, a magyar dinnye nemcsak finom, hanem egészséges is, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a szervezet hidratálásához és az egészség megőrzéséhez. A magyar dinnyék különleges ízvilágukat a helyi klimatikus adottságoknak köszönhetik, amelyek harmonikus cukor-sav arányt eredményeznek. 

A helyi termékek vásárlása nemcsak gazdasági szempontból előnyös, hanem környezetvédelmi szempontból is, mivel minimalizálja a szállítási távolságokat és a környezeti terhelést 

– hívta fel a figyelmet.

A tárcavezető videójában arra buzdít mindenkit, hogy keressék a hazai dinnyét az árusoknál és áruházakban, ezzel támogatva a magyar gazdákat és a helyi gazdaságot – írta közleményében az AM.

Már van hazai dinnye az árusoknál

Már árulják az üzletekben és az egyéb árusító helyeken a dinnyét, ami az értékesítők szerint már magyar. Bár a termelők a természet három héttel előrébb jár, és a szabadföldi változatra még várni kell, de a fólia alatti dinnye már folyamatosan érik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.