BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz drónok és a rekord aszály együtt égetik fel az ukrán gabonamezőket

Az oroszok pusztítják a termőföldeket Dél-Ukrajnában. Drónokkal gyújtják fel az ukrán gabonát, vannak területek, ahol a termény harmada odaveszett. Herszon megyét egyébként is kifejezetten nagy szárazság sújtja, ami miatt jóval szerényebb aratásra lehetett számítani.

Az orosz hadsereg szándékosan felgyújtja a gabonamezőket Dél-Ukrajnában – állítja az ukrajnai Agrártanács elnökhelyettese. Denys Marchuk azt mondta, hogy már többhektárnyi termés veszett oda. Az orosz támadások csak súlyosbítják az aszály okozta károkat.

Ukrajna
mezőgazdaság
gabona
orosz drón
felgyújtja
Drónokkal gyújtja fel az ukrán gabonamezőket Oroszország / Fotó: AFP

Az orosz hadsereg drónokat használ a gabonaföldek ellen, miközben lassan elkezdődik az aratási szezon.

Herszon megye nagy részén az oroszok szándékosan támadják drónokkal a termést. Felgyújtják a földeket, amiket a gazdák fáradtságos munkával tisztítottak meg az aknáktól. Vannak olyan földek, amiknek a harmada odaveszett a tűzben 

– mondta Marchuk. Szerinte a helyzetet tovább nehezíti, hogy a gazdák adósságba verték magukat, hogy pénzt szerezzenek a termőföldek helyreállításához. A terv az volt, hogy a learatott élelmiszerből törlesztenék a kölcsönöket és tartanák életben a vállalkozásokat.

A háború kitörése óta Ukrajna mezőgazdasági ágazata 50 milliárd dollárt is meghaladó veszteséget szenvedett el. Ebben az összegben még nincs benne az oroszok által mostanában felgyújtott termés. 

Dél-Ukrajnában egyébként is rekordnak számító szárazság van, ami miatt a terméshozam egyébként is 5-7 százalékkal kisebb lett volna, mint az előző években.

2024-ben Ukrajna eddig nagyjából 100 ezer tonna különböző terményt tudott betakarítani.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.