BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kecske

Nébih: már Magyarország határánál a kecskepestis

Romániában is felbukkant a kecskepestis, ráadásul a magyar határ közeli megyében. A Nébih elrendelte az idén hozzánk érkezett romániai juh- és kecskeszállítmányok átvizsgálását.

Azonnal értesíteniük kell a juh- és kecsketartóknak az állatorvosokat és az állategészségügyi hatóságot, ha az állományaikban a kiskérődzők pestisére (peste des petits ruminants, ppr) utaló jeleket látnak – figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

kecske
kecskepestis
A kecskepestis emberre nem veszélyes / Fotó: AFP

A lázzal, szem- és orrfolyással járó betegség miatt a kiskérődzők behozatalát is korlátozni kellett. A ppr-járvány július első felében tört ki Görögországban , onnan az Európai Unió egyik tagállamába sem lehet juhot és kecskét szállítani.

A betegség napokon belül megjelent Romániában is,

a Magyarországhoz közeli Temes megyében is észlelték, így a szomszédos országból sem kerülhetnek kiskérődzők belföldre. Az országos főállatorvos rendelkezése alapján az idén érkezett romániai juh- és kecskeszállítmányokat szintén át kell vizsgálni, a tranzitszállítmányokat pedig fokozottan ellenőrzik. A hatósági figyelem kiterjed az illegális állatszállítmányokra, valamint

  • a Romániába
  • és Görögországba

irányuló kivitelre is.

A ppr emberre nem veszélyes, de a kiskérődzők egyik legfertőzőbb betegségének számít.

Megjelenése súlyos gazdasági károkat okoz, ezért nagyon fontos a behurcolás megakadályozása.

Görögország betiltotta a kecskék és a juhok szállítását a „kecskepestis” terjedése miatt

Körülbelül 8000 állatot vágtak le, és több mint 200 ezret teszteltek, főként Thesszália középső régiójában, ahol a hatóságok először észlelték a járványt okozó vírust július 11-én.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.