BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Feldman Zsolt kukorica

Az agrártárca megelégelte a pánikkeltést a szennyezett kukorica kapcsán

Feldman szerint a feszültségkeltéssel nem lesz feloldva az ukrán árukra kivetett importtilalom. A kukoricatermés toxinszenyezettségét ugyanis így nem lehet megoldani.

„Mindenki végezze felelősen a maga dolgát a kukoricapiacon, ne a feszültséget gerjessze, és akkor a 2022-es évhez hasonlóan kezelhető lesz a toxinhelyzet az idei termés esetében is. Ez igaz a feldolgozókra, kereskedőkre, termelőkre és a hatóságokra egyaránt” – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Feldman Zsolt kukorica
Feldman Zsolt, az agrártárca államtitkára szerint a pánikkeltés nem segít a kukoricatermés szennyezettségének megoldásában / Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap

Az idei kukoricatermés toxinszennyezettsége körül a piaci folyamatok befolyásolása érdekében egyoldalú kommunikációs kampány indult meg. Az agrárminisztérium szerint hasonló helyzet 2022-ben is kialakult, végül az akkori piaci helyzet is teljes mértékben megoldódott.

A hőstressz okozta gombafertőzések sajnos rendszeres velejáróivá válnak a növénytermesztésnek, de felelős termelői, feldolgozói hozzáállással ennek következményeit kezelni lehet és kell is 

– hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a jövőben minden termelőnek még nagyobb figyelmet kell fordítania a lehetséges megelőzésre. A fogyasztók szempontjából a legfontosabb, hogy a hatályos jogszabályok és az ellenőrzések minden esetben garantálják, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányokba ne kerülhessen határérték feletti fertőzött áru.

Feldman szerint az előállító vállalkozásoknak rendszeres önellenőrző vizsgálatokat kell végezniük, probléma vagy gyanú esetén pedig értesíteniük kell a hatóságokat. A kukorica felhasználása során használhatók toxinkötők, a kukoricatermelő gazdálkodóknak érdemes mérniük saját maguknak is, oda kell figyelni a tiszta és szennyezett tételek elkülönítésére, sokat jelent a megfelelő tárolástechnika.

Az Ukrajnából származó import tekintetében az eddigi álláspontunk nem változott, az onnan történő behozatali tilalom eltörlését nem tervezzük, amíg nem születik uniós szintű megoldás a problémára 

– emelte ki az államtitkár, utalva ezzel egyes feldolgozók követeléseire. Amennyiben ők nem találnak megfelelő mennyiségben számukra megfelelő hazai alapanyagot, a hatóságoknak történő bejelentés révén lehetőségük van behozatalra.

Beütött a toxin a kukoricapiacon – a termés közel fele megfertőződött

A két évvel ezelőttinél is nagyobb területen és nagyobb mértékben fertőződött meg toxint termelő gombával a kukorica. A toxin ellehetetleníti a termény jelentős részének ipari és takarmánycélú felhasználását és az exportját is.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.