BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kurszk

Az ukrán betörés mellett a termés pusztulását is nyögik Kurszkban

Oroszország hetedik legnagyobb gabonatermelő területét aszály kényszerítette térdre. S bár a kurszki gazdák kártérítést kérhetnek, a termés kiesése akár élelmiszerhiányhoz is vezethet a szankció sújtotta nemzetben.

Az oroszországi Kurszki területen a hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezetett be a téli gabonatermést elpusztító aszály miatt - közölte csütörtökön a helyi kormányzat.

kurszk
A kurszki termőföldeket a háború mellett a rossz időjárás is tönkreteszi / Fotó: AFP

A Reuters értesülései alapján az intézkedések lehetővé tennék az érintett gazdálkodók számára, hogy kártérítést kérjenek az elpusztult termések után.

A gabonahiány csak tovább tetézi a terület problémáit, amelynek augusztus 6. óta egy nagyszabású ukrán betöréssel is számolnia kell.

Alekszej Szmirnov kurszki kormányzó szeptemberben azt mondta, hogy a támadás után 160 ezer hektárnyi területen nem lehetett befejezni a gabona betakarítását. A kárt közel 1 milliárd dollárra becsülte.

Ez különösen nagy problémát jelent Moszkva számára, mivel a Kurszki terület az ország hetedik legnagyobb gabonatermelő régiója, a terméspusztulás pedig akár élelmezési problémákhoz is vezethet a szankció sújtotta nemzetben.

Nem egyedülálló a kurszki katasztrófa

Oroszország mezőgazdasági minisztere, Okszana Lut október 7-én azt mondta, hogy az ország gabonatermését a határhoz közeli területeken az ukrajnai támadás, más régiókban pedig a rossz időjárás pusztította el.

Az orosz Mezőgazdasági Biztosítók Nemzeti Szövetsége október elején arról számolt be, hogy 2024-ben az ország 26 régiójában 29 olyan, időjárással összefüggő vészhelyzetet jegyeztek fel, amely terméskárokat okozott, ami 45 százalékos növekedést jelent tavalyoz képest.

Emiatt Oroszország idén csak 130 millió tonna gabona betakarítását tervezi, szemben a korábbi 132 millió tonnás előrejelzéssel. Az új becslés 12 százalékos csökkenést jelent a 2023-as 148 millió tonnához képest, és 18 százalékos visszaesést a 2022-es 158 milliós rekordhoz képest.

Ukrajna nagy veszteségeket szenved Kurszkban, az orosz sereg több fronton is előrenyomult

Ukrán beszámolók szerint az orosz katonák több hadifoglyot is kivégeztek Kurszkban. Oroszország természetesen tagadja Ukrajna vádjait, arról viszont beszámoltak, hogy csapataik több fronton is előrenyomultak.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.