BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy károkat tett a nyári aszály a magyarok kedvenc csemegéjében

Az idei aszály a kukoricánál okozta a legnagyobb károkat, de a többi növényfajt is megviselte.

„Az ütemesen végzett őszi munkáknak köszönhetően október első hetéig befejeződött a napraforgó betakarítása, és végéhez közeledik a kukoricáé is. A termény tárolásához a raktárkapacitás biztosított” – közölte Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette azt is, hogy az idei aszály a kukoricánál okozta a legnagyobb károkat, de a többi növényfajt is megviselte. A hektáronkénti hozamok ennek megfelelően csökkentek a korábbi időszakokhoz képest.

kukorica008
Az aszály a kukoricánál okozta a legnagyobb károkat /  Fotó: Vajda János

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint a napraforgó betakarítása fejeződött be legkorábban. 

A napraforgó népszerűsége továbbra is erős, az idei 680 ezer hektáros terület a tavalyi adatot és az elmúlt öt év átlagát is meghaladja. Ezt a kultúrát is megviselte a nyári aszály, de a kukoricához képest kisebb mértékű károk keletkeztek. 

Országosan 2,5 tonna hektáronkénti hozam alakult ki, ami 13 százalékkal alacsonyabb a tavalyi értéknél, és 4,9 százalékkal marad el az elmúlt öt év átlagától. Az egyes vármegyék között lényeges eltérések vannak, a hektáronkénti hozamokban nagy szórás  mutatkozik. A kukoricához hasonlóan a dunántúli vármegyék jellemzően kedvezőbb, míg a dél-alföldi és a közép-magyarországi vármegyék gyengébb hozamokat produkáltak. Az összes napraforgótermés meghaladja az 1,7 millió tonnát, ami – a kedvezőtlen idei időjárás ellenére – az elmúlt öt év átlagát kismértékben meghaladja. 

A kukoricát a területek négyötödéről már betakarították, a 874 ezer hektáros idei területen az országos termésátlag eddig hektáronként 5,6 tonna körül alakul. 

A nyári aszály a kukoricát viselte meg legjobban, ennek következtében az idei termésátlag jelentős mértékben elmarad a tavalyi és az elmúlt öt év termésátlagaitól is. 

A legkedvezőbb – hektáronként 7,5 tonna körüli – átlagokat a nyugat-dunántúli vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat – 3,5-4 tonna körüli átlagokat – pedig a dél-alföldi és a pesti vármegyékből. A hektáronkénti hozamok és a terület alapján idén összesen 4,9 millió tonnás kukoricatermés valószínűsíthető.

A minisztérium közlése szerint idén a szója 112 ezer hektáros termőterülete lényegében megduplázódott a tavalyi területhez és az elmúlt öt év átlagához képest is. A többi őszi betakarítású szántóföldi növényhez hasonlóan a szójánál is látszik a nyári aszály kedvezőtlen hatása, a 2,3 tonna hektáronkénti országos termésátlag elmarad a tavalyi és az elmúlt öt év átlagos hozamadataitól is. Ugyanakkor a betakarított terület növekedésének köszönhetően a szója idei összes terméseredménye közel 50 százalékkal magasabb a tavalyinál, illetve 60 százalékkal meghaladja az elmúlt öt év átlagos termését is. A szója vetésforgóban betöltött szerepe jelentősen emelkedett, ami komoly segítséget adhat a hazai fehérjetakarmány-deficit csökkentéséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.