BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ARBITRÁZSPODCAST ARBITRÁZS
ÜZLETRE HANGOLUNK

Adócsomag: a Molnak fájni fog, az OTP-nek kevésbé. De miért úszta meg a távközlési szektor?

Az OTP kedvező kilátásai nem csorbultak az új adócsomag miatt, viszont a Mol árfolyamára nézve fenyegető tétel lehet a megugró teher – mondta az Arbitrázs legújabb epizódjában Bukta Gábor, a Concorde elemzési üzletágának vezetője. A Telekom piacán az adótornyok kiszervezésének terve hozhat újabb lendületet.
A podcast vendége: Bukta Gábor, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési üzletágának vezetője

Noha egyelőre még nem látni tisztán a részleteket a nemrég bejelentett adócsomaggal kapcsolatban, az előzetes kalkulációk alapján úgy tűnik, hogy a Mol számára jelent majd nagyobb csapást az új sarc, és kevésbé fáj majd az OTP-nek – mondta az Arbitrázs legújabb epizódjában Bukta Gábor, a Concorde elemzési üzletágának vezetője, aki szerint a bankszektor megtalálja majd azt a kiskaput, amivel minimalizálhatja a terhet. A beszélgetés során szóba került az OTP tervezett akvizíciója, ami a szakértő szerint érzékelhető ellenszélben halad, így nem kizárt, hogy végül meghiúsul a tranzakció.

Stock,Market,Trader,Working,With,Investment,Charts,,Graphs,,Ticker,Numbers
Az elemzők egyelőre csak találgatják, mekkora terhet jelent majd a cégek számára az új adócsomag / Fotó: Gorodenkoff


 

Az adót a távközlési szektor megúszta

Ha extraprofitról beszélünk, akkor a távközlési szektor az, amely igen látványos profitnövekedést ért el, tekintve a visszamenőleges inflációt követő díjemelések hatására. Ráadásul 2025-től a telekommunikációs pótadó is kivezetésre kerül, így nehezen érthető, hogy miért maradt ki a szektor az adókötelezettség alól – mondta Bukta Gábor.

A részvényesek számára további jó hír, hogy a társaság vizsgálja annak lehetőségét, hogy egy külön cégbe szervezze ki tornyait, amit később részben értékesíthetne, ahogy tette ezt korábban az anyacég, a Deutsche Telekom is. Mindez egy optimális forgatókönyv szerint 80-100 forint többlet-cash flowt eredményezne egy részvényre vetítve.

 

Nem minden blue chip fénylik

Bukta Gábor az OTP-vel kapcsolatban a legoptimistább, mint fogalmazott az árfolyam lassú felfelé tartó mozgása egy ideig még biztosan kitart. A Mol esetében a szakértő nem lát olyan momentumot, ami alapján jó befektetésre tekinthetne a részvényre, egy negatívabb szcenárió esetén az új adóterhek 100-150 forintot is elvihetnek a jelenlegi árfolyamból. A Richter továbbra is jó úton halad, bár a sok akvizíció jelenthet némi menedzsmenti kockázatot. A Telekom piacán sok újdonság nincs, viszont a tornyok kiszervezése újabb spekulációkra adhat okot.


A beszélgetés tartalmából:

 

  • Amit eddig tudni lehet az új adócsomagról (02:47)
  • Mit jelent ez a Mol és a részvényárfolyamra nézve (02:48 – 04:04)
  • Az OTP olcsóbban megússza (04:05 – 06:29)
  • Mennyi az annyi az OTP árfolyamára vetítve? (06:30 – 08:44)
  • A bankszektor megtalálja majd azokat a kiskapukat, amelyek mérséklik majd a terhet (08:45 – 10:26)
  • Az OTP esetében maradt a célár, maradt az optimizmus (10:52 – 12:47)
  • Ellenszélben versenyez az OTP a Luminorért, meghiúsulhat a felvásárlás (12:47 – 16:58)
  • Extraprofit háborús időkben. De akkor miért maradt ki a csomagból a távközlési szektor? (16:59 – 19:58)
  • A Richter speciális helyzetben van, számára semleges az új adócsomag (19:58 – 21:01)
  • Összességében a rövid távú piaci kilátások jók, előnyben az OTP, a Mol viszont hosszabb távon is szenvedhet. (21:02 – 24:24)
  • Sokat hozhat a Telekom részvényeseinek a tornyok kiszervezése (24:25 – 28:52)

 

A beszélgetést itt hallgathatja meg: 

Korábbi podcastjainkat itt hallgathatja meg.
 

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.