BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Row,Of,Used,Cars.,Rental,Or,Automobile,Sale,Services

A vevőknek már csak a használtra futja, a szalonban porosodnak az új autók

Váratlan trendforduló következett be a magyar autópiacon júliusban. Az új autók piaca egyik hónapról a másikra satufékezett. A júniusi 24 százalékos bővülés után, júliusban már csak 2,2 százalékkal adtak el több új autót, mint 2023 azonos időszakában. Ezzel szemben a használtpiac nagyon felpörgött. Éves, illetve havi bázison is 14 százalékkal emelkedett az importautók száma Magyarországon.

Nagyon lelassult Magyarországon az új autók piaca idén júliusban. A múlt hónapban 8524 új gépjárművet adtak el, ami éves szinten ugyan 2,2 százalékos növekedés, ám júniusban még 24 százalékos bővülést lehetett mérni.

Row,Of,Used,Cars.,Rental,Or,Automobile,Sale,Services
autó
Júliusban a használt autók felé fordultak a magyarok, satufékezett az új autók piaca / Fotó: Shutterstock

Az idei első hét hónapban az új autók piaca majdnem 11 százalékkal hízott, szóval a júliusi számok lesújtóan hatnak 

– írta meg a Totalcar.

A legaggasztóbb azonban nem is a lassulás, hiszen még mondhatnánk, hogy júliusban az emberek nyaraltak, így nem autóra költötték a megtakarításukat, azonban ez nem igaz. Ugyanis miközben az új autók piaca szinte satufékezett júliusban, addig a használtautó-piac rendkívüli mértékben felpörgött ebben a hónapban. 

Éves összehasonlításban 14 százalékkal több használt autót adtak el júliusban, ami 9685 használt importszemélyautót jelent. Havi alapon is 14 százalékos volt a bővülés az eladott használt autók esetében. A JóAutók.hu közleménye szerint a használtautó-értékesítés az egész második fél évben jócskán felül fogja múlni az idei első hat hónapot. Ez azt jelenti, hogy az év közepén történt egy váratlan átrendeződés a keresletben, egyik hónapról a másikra tértek át a vásárlók az új kocsikról a használtakra.

A JóAutók.hu vezérigazgatója, Halász Bertalan szerint a reálkeresetek növekedése érezteti a hatását a használtpiacon, azonban a nullkilométeres autók iránti lassuló kereslet ezt a kijelentés nem támasztja alá.

Használt autóból 2024 első hét hónapjában 63 459 darabt hoztak be Magyarországra, ez 2,4 százalékos növekedés éves szinten.

Melyek a legnépszerűbb autók Magyarországon?

A szalonos új autók esetében trónfosztást tapasztalhattunk júliusban. Júniusban még a Volkswagen nyert a legtöbb eladott új autóval, azonban a dobogón álló három márka átrendeződött.

Júliusban ezek voltak a legnépszerűbb új autók:

  • Toyota – 1141 darab
  • Suzuki – 939 darab
  • Volkswagen – 671 darab

Ha januártól júliusig összesítjük az eladásokat, akkor a Suzuki a kedvenc kocsink, amelyből 9522 darab fogyott. Toyotából 8652, Skodából pedig 5980 darabot adtak el az idei első hét hónapban a szalonok.

A használtautó-kereskedésekben meglepő módon szinte teljesen más autókat keresnek a magyarok. Az import használt autók megoszlása a magyar kereskedésekben így alakult:

  • Volkswagen – 12,5 százalék
  • Opel és Ford – 8,8-8,8 százalék
  • Audi – 6,7 százalék
  • BMW – 5,8 százalék
  • Mercedes – 5,5 százalék

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.