BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási pofont kapott az Európai Bizottság Norvégiától: egyre nyilvánvalóbb Brüsszel rossz döntése

Az elektromos autók száma Norvégiában haladta meg először a robbanómotoros személygépkocsiékat. A trenden a kormány nem változtatna, így a skandináv állam továbbra is azon az állásponton van, hogy a Kínából behozott villanyautókra nem szabad büntetővámot kivetni.

Az Európi Unió tagállamainak többsége megszavazta, hogy a kínai elektromos autókra akár 45 százalékos vámot is kivethessenek, leghamarabb október végétől. Norvégia bejelentette, hogy nem ért egyet a döntéssel. Mivel a skandináv állam nem EU-tag, így nem érintett a vámunióban és a közös kereskedelempolitikában, tehát nem köteles bevezetni ezeket a vámokat.

Electric,Car,Charging,Station,In,Oslo.,Eco,Automobile,That,Sparked
. Norvégia világelső az elektromos autók terén
Óriási pofont kapott az Európai Bizottság Norvégiától: egyre nyilvánvalóbb Brüsszel rossz döntése / Fotó: Softulka

Trygve Slagsvold Vedum pénzügyminiszter már nyáron jelezte, hogy 

Norvégiának nem érdeke büntetővám kivetése a Kínából behozott villanyautókra. 

A kormány úgy gondolja, hogy a büntetővámok kivetése a kínai autókra nem időszerű és nem kívánatos. Norvégiában csak a mezőgazdasági árukra és egyes ruházati és textiltermékekre van vám – nyilatkozta a tárcavezető a norvég TV2-nek pénteken. Kína évente több ezer elektromos autót szállít a norvég piacra. Hivatalos becslés szerint az új személyautók 17,5 százaléka érkezik Kínából.

Az olajban gazdag Norvégia szeptemberben világújdonságot ért el, az elektromos autók először haladták meg a benzinüzemű modellek számát. A 2,8 millió személyautó közül 754 303 teljesen elektromos meghajtású, míg 753 905 benzinüzemű.

Megszavazta a büntetővámokat a kínai elektromos autókra az EU

Akár a 45 százalékot is elérheti a vám mértéke. A szavazáson sok ország tartózkodott, így a döntés az Európai Bizottság kezébe került az elektromos autókra vonatkozó vámokról. A tagállamok közül tíz ország szavazott a vámok bevezetése mellett, míg négy – köztük Németország és Magyarország – ellene, 12 pedig tartózkodott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.