BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az 500 legnagyobb cég - egyre kevesebb köztük a magyar

A top 500 Valóságos „kistigrisként” teljesítettek 2007-ben Kelet-Közép-Európa legnagyobb cégei, azaz nagyot ugrottak, megnőttek. Érdemes hát az élmezőny listáját alaposan végignézni s elemezni. A ma megjelent manager magazinban található ötszázas listáról a Világgazdaság Online az első kétszázötvenet közli.

Új Európa – röviden csak így nevezi a lengyel manager magazin azon 13 országot, melynek cégeit árbevételük alapján immáron harmadik alkalommal sorrendbe állította. Az összeállítás tehát Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna legnagyobb cégeit rangsorolja. Bár a számviteli rendszerek meg a konszolidáció módja és az euróátváltási árfolyam is befolyásolhatja a végeredményt, a lista mégis alkalmas arra, hogy képet kapjunk a legnagyobbak teljesítményéről. És persze mi, magyarok most azzal szembesülhetünk, hogy az ország általános gazdasági produktuma nyomot hagy a vállalati eredményeken is. Amúgy 2006-ban még 61 magyar cég szerepelt az 500-as listán, tavaly már csak 40, ez azt is jelenti, hogy 12 százalékról 8-ra csökkent Magyarország részesedése. (A részletes elemzések – melyek a manager magazinban találhatók – a magyarországi Roland Berger és a Coface Hungary készítette lapunk számára.) De akadnak számunkra kedvező mutatók is: árbevétel alapján a magyar cégek átlagosan nagyobbak, mint a többi ország top 500-as cégei. Sőt, nemcsak nagyobbak, de a munkavállalók számára vetítve hatékonyabban is működnek, mint a kelet-közép-európai átlag.

Mi a top 500? Az új Európa legnagyobb cégeinek listája

A Top 500 – az új Európa legnagyobb cégeinek rangsorát a manager magazin lengyel kiadása közölte. A lista, amelyet ebben az évben a Coface Poland készített, a régió 13 államának leg-
nagyobb vállalatait ismerteti. Az öreg kontinens ezen része
legnagyobb cégeinek a rangsorát először 2006-ban publikálta a manager magazin. Az idei kiadás sorrendben immár a harmadik.

A rangsor a vizsgált cégek pénzügyi eredményein alapszik. Kulcsfontosságúak az eladásokból származó bevételek. De emellett a nyereség s a foglalkoztatottak számának alakulása is látható a táblázatban. Az összeállításban nem szerepelnek a pénzügyi szektor cégei. Ennek oka az eredmények bemutatásának eltérő módszere. Így most a lista homogén és átlátható.

A XVIII. gazdasági fórum: akárcsak az előző esztendőkben, ebben az évben is Krynicán mutatják be az mm lengyel kiadásának top 500-as listáját. A régió üzleti életének egyik legfontosabb eseményére szeptember 10–13. között kerül sor.

A vállalkozás résztvevői. A rangsor ötlete: manager magazin
(Lengyelország), kutatás: Coface Poland, partnerek: Talents Focus, ADP Polska

Dorota Goliszewska, a lengyel manager magazin főszerkesztőjének a kommentárja

Kelet-Közép-Európában az üzlet úgy virágzik, ahogy eddig még soha. A régió legnagyobb cégei – PKN Orlen, Mol, CEZ – lendületben vannak, tevékenységük skálája semmiben sem különbözik a globális gigászokétól. Európa ezen térségéből nem hiányoznak azok a cégek sem, amelyek a telekommunikációban, az új technológiákban vagy a motorizációban határoznak meg világra szóló trendeket. Ezek között nyugati társaságok leányvállalatai éppúgy megtalálhatók, mint teljesen helyi vállalkozások. Arról, hogy milyen komoly a potenciáljuk, mennyire versenyképesek, a régió gazdasági eredményei tanúskodnak – a GDP növekedési üteme Lengyelországban, Csehországban vagy Szlovákiában jelentősen nagyobb annál, mint amit a „régi” Európai Unió gazdag tagállamaiban elérnek. Az első helyért folyó harc egyre keményebb, az ágazatok spektruma szélesebb. Csak így legyen ezután is.

A teljes lista és az elemzések a manager magazin szeptemberi számában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.