BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélybe kerülhet az élelmiszer-biztonság

A mezőgazdasági kereskedelem liberalizálása szabályozás nélkül veszélybe sodorná a globális élelmiszer-biztonságot, mivel csak a nemzetközi befektetési alapok és a spekulánsok profitálnának belőle, és nem a szegények.

Erre figyelmeztet Jacques Carles, a francia Momagri agrár-kutatóintézet alapítója a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) égisze alatt 2001 óta folyó, ún. dohai tárgyalások kapcsán.

A francia intézet ügyvezető igazgatója attól tart, hogy az említett körök sorra felvásárolnák a földeket a fejlődő országokban, és inkább a profitért termelnének, mintsem azért, hogy ellássák élelemmel a szegényeket.

Szerinte így „egy rendkívül veszedelmes forgatókönyv felé tart a világ”, ahol a spekulációjukkal a földek tulajdonosai befolyásolják majd az árakat. „Ebben a közegben aligha juthat előnyhöz a globális élelmiszer-biztonság” – állítja Carles.

A szakember szerint máris a lehető legnyereségesebb befektetések közé sorolják a földvásárlást, ezért a szóban forgó alapok valósággal vadásznak a megszerezhető területekre, legyenek bárhol a világon.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.