BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utólag engedett az árból a Gazprom

A Gazprom orosz gázmonopólium utólagosan árengedményekben részesítette európai vevőit. A Vedomosztyi című üzleti lap szerint a hét elején a Gazprom a legnagyobb német energiakonszernnel, az E.onnal utólagosan 1,3 milliárd dollár visszafizetéséről egyezett meg.

Az orosz energiakonszern árengedményre vonatkozó tartalékai idén csaknem 7 milliárd dollárt tesznek ki. A RIA Novosztyi emlékeztet arra, hogy a válság idején az európai vásárlók a szerződések felülvizsgálatát követelték a Gazpromtól. 2009 óta húsz cég fordult ilyen igénnyel az orosz gázóriáshoz. Közülük tíz, így az E.on, két alkalommal is.

Mint Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezérigazgatója egy héttel ezelőtt bejelentette, a szerződések felülvizsgálatára vonatkozó tárgyalások valamennyi európai fogyasztóval lezárultak. Már csak három olyan vállalat maradt, amelyekkel a Gazprom nemzetközi döntőbíróság előtt vitázik: ezek az E.on, az  RWE Transgaz cseh vállalat és a PGNiG lengyel cég. A Gazprom és az E.on közötti kompromisszum részletei nem ismertek és nem világos, hogy az RWE-vel és a PGNiG-vel támadt viszály mikor ér véget.

Mint Medvegyev egy héttel ezelőtt jelezte, arra számít, hogy a közeljövőben kompromisszum jön létre a két említett céggel. A Die Welt úgy tudja, hogy az RWE elégedetlen a Gazprom javaslataival. A lengyel sajtó értesülése szerint a PGNiG 20 százalékos árengedmény remél az átlagos 7-10 százalék helyett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.