BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkapták az első pofonokat a Snap befektetői

Drámai mértékben, közel 24 százalékkal zuhant a Snap árfolyama a szerdai tőzsdezárást követően, miután a vállalat közzétette a tőzsdére lépést követő első gyorsjelentését.

Az árfolyammozgással nagyjából 6 milliárd dollár párolgott el percek alatt a közösségi hálót üzemeltető cég kapitalizációjából, a 17,6 dolláros részvényenkénti árral a Snap gyakorlatilag visszatért a IPO-ban elért 17 dolláros szintre. A történelem tehát megismételte önmagát, hiszen hasonló zuhanást láthattunk annak idején a Twitter és a Facebook árfolyamában is, a két szektortárs 24, illetve 11 százalékot veszített értékéből az első gyorsjelentésük közzététele után. A Snap az első negyedév során 149,6 millió dollár árbevételt realizált, szemben az előző negyedévi 166, illetve az elemzők által várt 158 millióval.

A befektetőket az sem nyugtathatta meg, hogy a társaság vesztesége 104,6 millió dollárról 2,21 milliárd dollárra ugrott. A Snap árfolyamának szabadesése ennek ellenére is meglepő, hiszen az elemzők már az IPO előtt figyelmeztették a befektetőket arra, hogy a társaság talán soha sem lesz nyereséges. A piaci reakció azt tükrözheti, hogy a spekulánsok egy része arra számított, hogy a társaságnak mégis sikerült szép számokat közölnie, és ezzel meglepetést okoznia.

A Snap menedzsmentje igyekezett szépíteni a számokat, ám folyamatokat nézve az eredmények valóban kiábrándítóak. A jelentés szerint a Snap napi felhasználóinak száma 36 százalékkal emelkedett 166 millióra az első negyedév során ami első olvasatra jó adatnak tűnik, az ütem azonban érdemi lassulást mutat, hiszen az előző három hónap során 47,7, az azt megelőző negyedévben pedig még 62,8 százalékos megugrást regisztráltak. A társaság -bár saját termékeiből, kamerákból, napszemüvegből származnak kisebb bevételei –- elsősorban a hirdetésektől függ. Rossz hír a befektetőknek, hogy eMarketer már márciusban 30 millió dollárral 770 millióra csökkenthette a Snap idei várható reklámbevételeit, mindezt úgy, hogy a piac összességében 16 százalékkal bővül 2017 során 83 milliárd dollárra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.