BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási beruházást indít a Coca-Cola Dunaharasztiban

A Coca-Cola HBC Magyarország az elmúlt 27 évben több nagy volumenű beruházást is végrehajtott.

Mintegy 23 millió euró (körülbelül 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási, illetve logisztikai kapacitásait az ország legnagyobb üdítőital-gyártó vállalata. A Coca-Cola HBC Magyarország az év végéig új gyártócsarnokkal bővíti dunaharaszti központját, amelyben egy nagy teljesítményű modern gyártósort telepít a cég, a megnövekedett termelési kapacitás támogatására pedig fejlesztéseket hajt végre a rakodási, raktározási teljesítményének növelésére. 

Coca-Cola HBC
Fotó: Kallus GyörgyCoca-Cola HBCFotó: Kallus György
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A cég közleménye szerint a Coca-Cola HBC Magyarország az elmúlt 27 évben több nagy volumenű beruházást is végrehajtott, amelyek eredményeként mára 2 gyártóegysége és 8 logisztikai elosztó központja – köztük Magyarország legnagyobb élelmiszeripari raktára – van, és az ország legnagyobb üdítőital-gyártójaként tekinthetünk rá. A mostani kapacitásbővítő beruházás a második legjelentősebb fejlesztés Dunaharasztiban a 2007-es második aszeptikus (nem szénsavas termékeket előállító) gyártósor telepítését követően, amelynek az értéke elérte a 27 millió eurót (körülbelül 10,2 milliárd forint).

A mostani beruházás tervezése 2020-ban kezdődött, két évvel később pedig jóváhagyást kapott az új gyártósor telepítése és a kapcsolódó üzemcsarnok megépítése, valamint a megnövekedett gyártási volumen támogatására szánt logisztikai és egyéb infrastrukturális fejlesztések megvalósítása. A kivitelezési munkálatok az idén februárban kezdődtek, az átadás novemberben várható.

Az új sor kis és nagy kiszerelésű Coca-Cola, Fanta, Sprite és Kinley szénsavas üdítőitalokat gyárt majd. 

A legújabb fejlesztések nyomán a sor kapacitása 50 százalékkal haladja meg a korábbi nagy kiszerelésű, szénsavas üdítőitalokat előállító gyártósor teljesítményét és 30 százalékkal növeli a vállalat szénsavas üdítőital-gyártó kapacitását. A dunaharaszti üzem 100 százalékban megújuló forrásból származó áramot használ, egy liter késztermék előállításához pedig a 2014-es adatokhoz képest 30 százalékkal kevesebb energia és 20 százalékkal kevesebb víz igénybevétele szükséges. A gyártósor üzembe állását követően az energia- és vízfelhasználás csökkenésének aránya éves szinten várhatóan ugyanilyen mértékű lesz. A gyártási teljesítmény növelése magával hozza a logisztikai kapacitások fejlesztését. Ezért a dunaharaszti telephelyen útfejlesztés, valamint új rakodó területek kialakítása várható az év végéig. 

Mindenkit meglepett a Coca-Cola

A bevétel és a profit is felülmúlta az elemzői konszenzust. Az üdítőgyártó az áremelések ellenére sem veszített piacot.

„Büszkék vagyunk arra, hogy egy újabb jelentős beruházással járulhatunk hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. (...) 

Tavaly 1,5 milliárd forintot meghaladó értékben invesztáltunk az ellátási láncunkba: a vállalatcsoportunkon belül elsőként bevezettük a mesterséges intelligencia által vezérelt robottechnológiát a raktározási folyamatainkba, túraszedő kollégáinkat okosszemüvegek segítik a hatékonyabb és pontosabb munkavégzésben, 

ezenkívül egy fenntartható csomagolástechnológiai innovációnak köszönhetően az alumíniumdobozos multipackjeink másodlagos csomagolását 100 százalékban újrahasznosítható kartoncsomagolásra cseréltük, ezzel évente 230 tonnával csökkentjük a műanyag-felhasználásunkat” – mondta Békefi László, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.