BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Deutsche Bank in Dresden

Optimista a Deutsche Bank, csökkenő profitok mellett emeli a részvényesek kifizetését

A német hitelező hárommilliárd eurónyi tőkét tudott felszabadítani az eszközök allokációjával.

A Deutsche Bank felgyorsítaná a részvényeseinek járó kifizetéseket, miután a vállalati részlegéből származó magasabb bevételek és a betétbeáramlás ellensúlyozta a harmadik negyedév gyengébb kereskedési eredményeit és a profit csökkenését – írta a Bloomberg.

Deutsche Bank in Dresden
Fotó: AFP

A német bankóriás szerdán a nyereségnek a vártnál kisebb, 8 százalékos csökkenéséről jelentett a harmadik negyedévben, amit elsősorban a befektetési üzletágának gyengeségei okoztak. Ezt azonban a magasabb kamatoknak köszönhetően a lakossági és a vállalati tevékenységei ellensúlyozni tudták, és a szeptemberrel zárult három hónapos időszakban a bevétel az egy évvel korábbihoz képest mintegy 3 százalékkal 7,13 milliárd euróra emelkedett.

A bank emiatt kissé optimistább lett az egész évre vonatkozó kilátásait illetően, és a korábbi előrejelzés felső határát, 29 milliárd eurót prognosztizált az év végéig.

A hitelező a szerdai jelentésében azt is közölte, hogy további 3 milliárd eurónyi tőke felszabadítására lát lehetőséget, mivel javítani tudta az eszközei allokációját, és a várt szigor helyett a szabályozó hatóságok is kesztyűs kézzel bántak velük. Az elsődleges alapvető tőke (CET1) mutatója 13,9 százalékra emelkedett, ami jóval a 2025-re kitűzött cél felett van.

 

Jelentősen javítottuk tőkekilátásainkat, és ez teret ad arra, hogy a Global Hausbank modellünk növekedése érdekében beruházzunk, tovább javítsuk a hozamokat, valamint növeljük és felgyorsítsuk a részvényeseinknek történő kifizetéseket 

– nyilatkozta Christian Sewing vezérigazgató, aki korábban megfogadta, hogy növeli a bevételeke és a költségeket is kordában fogja tartani, miközben öt év alatt 8 milliárd eurót juttat majd vissza a részvényeseknek.

Bár az emelkedő kamatlábak segítettek ellensúlyozni a kereskedés lassulását az elmúlt negyedévekben, a magas infláció, a hibás ellenőrzések kijavítását célzó beruházások és egy döcögős informatikai projekt a kiskereskedelmi egységnél komoly feladat elé állította a vezérigazgatót.

James von Moltke pénzügyi igazgató egy interjúban figyelmeztetett, hogy egyelőre korai lenne megmondani, mennyi plusz tőkét fizetnek ki a befektetőknek, és mekkora részét fektetik vissza a vállalatba, de elmondta, hogy a jövő évi visszavásárlások nagyobbnak bizonyulhatnak, mint amire a bank korábban számított.

Sewing júniusban jelezte, hogy idén mintegy 450 millió euró értékben tervez részvény-visszavásárlást, és ezt az összeget minden évben 50 százalékkal akarja megemelni.

Christian Sewing, Chairman of the Management Deutsche Bank, single image, cut single motif, portrait, portrait, portrait. Ludwig Erhard Summit 2023 at Gut Kaltenbrunn am Tegernsee on May 4th, 2023 ? (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója jelentősen megemelné a részvényeseknek történő kifizetéseket.
Fotó: AFP

Felemásan teljesítenek a Deutsche részlegei

A hitelező vállalati üzletága, amely idén ellensúlyozni tudta a lassuló kereskedést, 21 százalékkal magasabb bevételről számolt be, a betétek pedig 15 milliárd euróval nőttek az elmúlt három hónapban. Emellett a lakossági tevékenységeknek otthont adó magánbankjuk is erősebben teljesített, és 3 százalékkal magasabb bevételt ért el.

A Deutsche korábbi növekedési motorja, a fix kamatozású kereskedési egység azonban a harmadik negyedévben jelentősen lemaradt amerikai társaitól, és 12 százalékos bevételcsökkenésről számolt be.

Ezzel párhuzamosan a tanácsadásából, valamint a részvény- és kötvényeladásokból származó bevételek több mint háromszorosára nőttek az egy évvel korábbihoz képest, mivel az ügyfelek elkezdtek hozzászokni a magasabb kamatokhoz. A növekedés mégsem volt elég ahhoz, hogy kiegészítse a befektetési bank gyengeségét, mivel a tanácsadói üzletág viszonylag kicsi a hitelezőnél.

A Deutsche Bank a hónap elején lezárta egy brit brókercég, a Numis felvásárlását a jegyzési és üzletkötési tanácsadói üzletág bővítése érdekében. Sewing alatt, aki a hitelező négyéves átalakítása óta a költségcsökkentésre fókuszált, ez volt a vállalat első nagyobb akvizíciója, és a bankóriás abban bízik, hogy a cég a negyedik negyedéves eredményeket is meg fogja emelni.

Bár a gyors ütemű kamatemelésekből származó extraprofithullám hamarosan kifulladhat, a magasabb hitelköltségek 2025 után is pozitív hatással lesznek. Jelenleg azonban a kiadásaink csökkentésével próbáljuk ellensúlyozni a magas inflációt, és valószínűleg további létszámleépítések várhatóak 

– mondta von Moltke a Bloomberg TV-nek adott interjújában.

Lassan lakossági bankká alakul a Deutsche Bank

Zsinórban 12. nyereséges negyedévét zárta a német pénzintézet, ahol a stratégia része a volatilis befektetési tevékenység háttérbe szorítása.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.