Nehéz rendet vágni a horvát sajtó magyar vonatkozású híreiben, pár napja a Lider még azzal riogatta olvasóit, hogy egyetlen hazai pályázó mellett három magyar és egy arab vevő aspirál a horvát Fortenova agrárcégeire, a helyzet napról napra változik.

Stuttgart,,Germany,-,06-25-2022:,Person,Holding,Cellphone,With,Logo,Of
Szlavón gazdák átvennék a céget, ha megvásárolná nekik a kormány / Fotó: Shutterstock

Tegnap a Dnevnik már két erős hazai szereplőről írt, s a pályázatot nem cáfoló magyarok száma is egyre csökkent, míg az arabok felejtősek lettek. A hazai jelentkezők a turizmusból kimaradó „zöld Horvátországot” képviselik, s a szlavón agrárlobbi már hónapok óta revolverezi a zágrábi kormányt, hogy a nyugdíjalapok szálljanak be a Fortenovába, aztán adják tovább a gazdáknak. Ráadásul áprilisban parlamenti választások lesznek az országban. Így az sem kizárt, hogy a Mol olajpiaci súlya miatt kiváló kampánytémának számító magyar kártyát húzzák elő a horvát pakliból. 

A szóban forgó Fortenova csoport 50 százalékos tulajdonosa az orosz Sberbank és a VTB,

de nekik az uniós szankciók miatt most nem osztanak lapot. A cégről a másik nagytulajdonos, a horvát gázkirály Pavao Vujnovac dönthet. A csoport agrárcégeinek eladása már hónapokkal ezelőtt szóba került, s már akkor Csányi Sándor tűnt befutónak. Ám a Dnevnik úgy értesült, hogy a Bonafarm végül nem tett ajánlatot, míg az Indotek tavalyelőtti érdeklődése már korábban meghiúsulni látszott. Így a Lider által emlegetett Csányi, Jellinek, Mészáros hármas befutóból most Mészáros Lőrinc szándéka tűnik a legkomolyabbnak. Bár hétvégéig még sok minden történhet.

A Fortenova agrárcégei, a Belje, a Vupik és a PIK Vrbovec, a horvát elemzők szerint stratégiai érdekeket szolgáló élelmiszeripari vállalatok, melyek több mint

3500 alkalmazottat foglalkoztatnak, s közel ezer alvállalkozóval rendelkeznek Horvátországban. 

A Nacional című hetilap összeállítása szerint a Belje 2022-ben 235,7 millió eurós forgalmat ért el, ami 9 százalékos növekedés 2021-hez képest. Az 1500 alkalmazottat foglalkoztató cég nyeresége 14,9 millió euró volt. A PIK Vrbovec 2022-ben 286,5 millió eurós forgalmat ért el, ami 15 százalékos növekedés, míg a nyereség 6,5 millió euró volt. A vállalatnak 1700 alkalmazottja van. A Vupik pedig 52,5 millió eurós forgalmat ért el, nyeresége 2,7 millió euró volt, és 350 munkavállalót foglalkoztat.

A horvát gazdaságban már a pandémia előtt is túlfeszített volt a turizmus, s a karantén feloldása után újabb rekordok születtek. Egyre mélyül az ellentét a tengerparti bevételekben dúskáló „kék Horvátország” és az elvándorlási hullámtól sújtott „zöld Horvátország” között. Meglepő lenne, ha parlamenti és európai választások évében cserbenhagynák a szlavóniai-baranyai gazdákat, s olyan erős hazai jelöltek, mint a kaproncai Podravka vagy a szlavón Zito és Osatina Group konzorciuma elől a magyarok halászhatnák el a Fortenova agrárcégeit.