BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU biztosa tövig nyomja a pedált az Apple ügyében

Újabb versenyjogi eljárás indult az Apple ellen az Európi Unióban. Margrethe Vestager versenyjogi biztos ezúttal az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabálya (DMA) alapján kezdeményez eljárást az Apple ellen. A biztos szerint a folyamat teljes sebességgel megy előre.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabálya (DMA) alapján eljárást indít az Apple ellen, mégpedig teljes sebességgel. A hír hétfői közlése után megszólalt a biztos, aki nincs elájulva a cég magatartásától. 

Paris,,France,-,Sep,22,,2023:,Morning,During,The,Iphone
Margrethe Vestager versenyjogi biztos ezúttal az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabálya (DMA) alapján kezdeményez eljárást az Apple ellen.
Margrethe Vestager versenyjogi biztos az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabálya (DMA) alapján kezdeményez eljárást az Apple ellen / Fotó: Shutterstock

„Aggódunk, hogy az Apple úgy alakította ki az új üzleti modelljét, hogy eltántorítsa az alkalmazásfejlesztőket és a végfelhasználókat attól, hogy kihasználják a DMA által biztosított lehetőségeket” – magyarázta a biztos egy amszterdami konferencián, amit a Politico idézett.

A bizottság az iPhone gyártóját akár az éves bevételének 10 százalékáig – tavaly 383 milliárd dollárig – kiszabható bírsággal sújthatja, amiért nem tartja be a rendelet előírásait a webáruházában. 

A bírság akár a bevétel 20 százalékára is nőhet ismételt szabálysértés esetén.

Margrethe Vestager szomorú az Apple miatt

Margrethe Vestager szerint meglepő és szomorú, hogy pont az ellen a vállalat ellen kellett eljárást indítania, amely nagyszerű vállalkozásnak és innovátornak tünteti fel magát. Megjegyzendő, hogy a cég ellen további két vizsgálatot folytatnak a fejlesztői szerződés feltételeivel és a webböngészőkkel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság korábban már bírságolta az amerikai óriásvállalatot. A testület legutóbb 1,8 milliárd eurós gigabüntetést szabott ki a cégre, miután jogosnak találta a zenestreamelési versenytársa, a Spotify panaszát. Vestager a legnagyobb bírságot nyolc éve szabta ki a cégre, amikor megállapította, hogy az Apple és Írország olyan adómegállapodásokat kötöttek, amelyek tiltott állami támogatásnak minősültek. A vállalatot a biztos akkor 13 milliárd euró megfizetésére kötelezte. Az Európai Unió Bírósága ugyanakkor első fokon megsemmisítette a végzést, a jogerős döntés pedig még várat magára.

A biztos szerint mindegy, hogy milyen ítélet születik az ügyben, mivel az így is jól mutatja, hogy

az Apple nagyon keveset adózik azokban az országokban, ahol nyereséges.

A Politico felhívta a figyelmet, hogy a nagy amerikai cégek az innovációikat használják fegyverként az uniós hatóságok szigorúbb szabályozása és ellenőrzése ellen. Az Apple például egy hete jelentette be, hogy „szabályozási bizonytalanságok” miatt nem vezeti be azonnal a mesterséges intelligencia eszközeit az Európai Unióban. Vestager ettől nem fakadt sírva, szerinte nincs szükség tolakodóbb és még beágyazottabb mesterséges intelligencia szolgáltatásra. „Személy szerint nagyon megkönnyebbültem, hogy nem kapok mesterséges intelligenciával frissített szolgáltatást az iPhone-omon.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.