BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 264. napja – Fekete bárány lett a Caterpillar dózere a gázai bevetése miatt

Krakow Economy And Daily Life izrael
Összefoglaló:
Krakow Economy And Daily Life izrael

Az izraeli háború 264. napja – Fekete bárány lett a Caterpillar dózere a gázai bevetése miatt

A legnagyobb norvég nyugdíjalap nagyjából 69 millió dollár értékű részesedést adott el a hónap elején. Az Izraellel üzletelő Caterpillar befektetőit már nemcsak a palesztinok támogatói, hanem az ENSZ is felszólította, hogy fordítsanak hátat a vállalatnak.

Eladja az amerikai Caterpillarban meglévő részesedését, mivel a vállalat hozzájárulhat az emberi jogok megsértéséhez Izrael ciszjordániai és gázai hadműveleteinek támogatásával – jelentette be szerdán Norvégia legnagyobb magánnyugdíjalapja, a KLP.

Krakow Economy And Daily Life izrael
A nyugdíjalap szerint a Caterpillar támogatja Izrael palesztinellenes hadjáratát / Fotó: NurPhoto via AFP

Az oslói székhelyű KLP a hónap elején 728 millió korona – nagyjából 69 millió dollár – értékben adott el Caterpillar-részvényeket és -kötvényeket 

– közölte Kiran Aziz, a cég felelős befektetési vezetője, aki a lépést azzal indokolta, hogy a texasi vállalat berendezéseit palesztin házak és infrastruktúra lerombolására használják, hogy utat törjenek az izraeli településeknek. A világ legnagyobb építőiparigép-gyártójának eszközeit ugyanis az Izraeli Védelmi Erők (IDF) is használják.

A KLP, amelynek összvagyona nagyjából 100 milliárd dollár, magát „felelős és társadalmilag érzékeny” befektetőként írja le, amely környezetvédelmi, egyenlőségi és vállalatirányítási okokból hajlandó megválni a cégektől, ha azok nem felelnek meg a követelményeinek.

Az elmúlt években az éghajlati kockázatok miatt a Saudi Aramco, menekültközpontokat felügyelő amerikai székhelyű cégek, valamint más, ciszjordániai zsidó telepesekhez kötődő vállalatok kerültek a célkeresztjébe, amelyek így több százmillió dollárnyi befektetéstől estek el.

Bár a Caterpillar hajlandónak mutatkozott párbeszédet folytatni a KLP-vel, nem tudta garantálni, hogy ténylegesen csökkenteni fogja munkagépeinek jelenlétét a konfliktusban, megsértve ezzel a nemzetközi jogokat 

– nyilatkozta Aziz a Bloombergnek. A nyugdíjalap döntése az emberi jogi aktivisták szélesebb körű kampányába illeszkedik, amely a pénzügyi ágazatot az Izraelhez kötődő vállalatok leválasztására, a fogyasztókat pedig bojkottálásra szólította fel.

Az IDF a Hamász izraeli állampolgárok elleni október 7-i terrortámadásait követően indított katonai hadjáratot Gázában, s bár eleinte nemzetközi támogatást kapott, hadjárata egyre népszerűtlenebbé válik a globális közvélemény szemében. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala egy múlt héten kiadott nyilatkozatában a Caterpillart is megemlítette azon vállalatok között, amelyek „katonai felszereléseket” szállítanak Izraelnek.

Washington feloldja az Izrael elleni fegyverszállítási korlátozását

A hírt Benjámín Netanjáhú miniszterelnök jelentette be. Az Egyesült Államok korábban Izrael Rafah elleni támadásai miatt korlátozta fegyverszállításait.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.