BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Disney-tüntetés: tízezer dolgozó vonult utcára a rossz életkörülmények miatt

A Disney hatalmas tüntetéssel néz szembe Kaliforniában: tízezer Disneyland-dolgozó vonult utcára, mert a cég nem hajlandó emelni a fizetésüket. A Disney már tárgyal a béremelésről, de a dolgozóknak elegük lett az alacsony fizetésük miatti rossz életkörülményekből.

Több Disneyland-alkalmazott számolt be arról, milyen döbbenetes körülmények között élnek az alacsony fizetésük és a magas albérletárak miatt. Állításuk szerint a Disney eddig nem tett lépéseket a körülmények javítása érdekében, most viszont szorul a hurok az óriáscég nyaka körül, egyre többen vonulhatnak utcára jobb feltételeket követelve. 

Disney
Disney-tüntetés: tízezer dolgozó vonult utcára a rossz életkörülmények miatt / Fotó: AFP

Cynthia Carranza elmondása szerint éjszakai takarítóként dolgozik Dél-Kalifornia egyik Disneylandjében, a múltban pedig több nappalt is az autójában kellett töltenie két kutyájával, mert a 20,65 dolláros (7400 forint) órabére kevés volt a 2000 dollár (717 000 forint) körül mozgó albérletárakhoz. Jelenleg egy kis lakást oszt meg barátjával, aki szintén a parkban dolgozik, de még így is alig tudják megoldani a lakhatást – írja a BBC.

Sok Disneyland-alkalmazott kénytelen rossz körülmények között élni, mivel a nagyvárosok árai szinte megfizethetetlenek számukra.

Több száz dolgozó tüntetett különféle táblákkal és kitűzőkkel a kaliforniai parkok előtt ezen a héten. A demonstrálók azt kántálták: „Mickey is tisztességes bért akarna”. Pénteken szinte egyhangúlag szavaztak a sztrájk engedélyezésére, alig pár nappal azelőtt, hogy a dolgozók szakszervezeti szerződései újra tárgyalásra kerülnének. Bár a szavazás nem jelenti azt, hogy a sztrájk azonnal megkezdődik, de lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy gyorsan lépjenek, ha a tárgyalások megszakadnának.

A szakszervezeti vezetők szerint a Disneyland dolgozóinak körülbelül  tizede már volt hajléktalan, miközben a parkban dolgozott. Egy alkalmazotti felmérés szerint a dolgozók 73 százaléka úgy véli, hogy nem keres eleget az alapvető szükségleteik fedezésére havonta, és 

a dolgozók körülbelül harmada mondta, hogy az elmúlt évben lakhatási bizonytalansággal küzdött.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) által készített megélhetésibér-kalkulátor szerint egy gyermektelen személynek óránként 30,48 dollárt kellene keresnie ahhoz, hogy megengedhesse magának az életet a Disneyland közelében, Orange Countyban, amely körülbelül 30 mérföldre délkeletre fekszik Los Angelestől. Carranza elmondása szerint 10 dollár mínuszban van ehhez képest.

A Disney azt állítja, hogy elkötelezett a tárgyalások iránt a „szereplőivel” 

– a cég kifejezése azokra az alkalmazottakra, akik hercegnőket és kalózokat játszanak, valamint azokra a szakácsokra és takarítókra, akik a parkot karbantartják. „Tiszteljük és értékeljük szereplőinket, és felismerjük, hogy milyen fontos szerepet játszanak abban, hogy boldogságot teremtsenek vendégeink számára” – mondta a Disney egy nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások július 22-én folytatódnak.

A Disney Lake Nona-botránya

Emellett több munkavállaló is perre menne a Disney-vel: kártérítést követelnek a cégtől, miután arra kényszerítették őket, hogy költözzenek az ország másik részébe egy később elkaszált projekt miatt. Egyes dolgozók csoportos keresetet nyújtottak be, melyben azt állítják, hogy a médiaóriás félrevezette őket, amikor 2021-ben bejelentette, hogy új, egymilliárd dolláros (372 ezermilliárd forint) kampuszt nyit a floridai vidámpark dolgozóinak. 

A cég körülbelül 2000 kaliforniai munkavállalót kötelezett arra, hogy költözzenek vagy mondjanak fel, de kevesebb mint két év múlva visszavonta a döntést.

Körülbelül 250 ember fogadta el az eredeti ütemterv szerinti áthelyezést, és jelentős anyagi és személyes áldozatokat hozott emiatt. A kereset szerint a Disney nem kárpótolta megfelelően az elszenvedett és várható károkért.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.