BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IT-leállás: a Delta Air Lines a CrowStrike-botrány legnagyobb vesztese

A Delta Air Lines még hétfőn is kénytelen volt ezer járatot törölni, és úgy tűnik, nem csak azokkal a problémákkal küszködnek, mint mások. A CrowdStrike okozta világszintű IT-leállás miatt a Deltának nemcsak az utasok felvételével van gondja, hanem a saját legénységüket nyomon követő szoftverrel is.

Három nappal azután, hogy a világ legnagyobb IT-leállása miatt egyetlen nap alatt több mint ötezer repülőgépjáratot töröltek világszerte, lassan kezd visszaállni a rend, de nem a Delta Air Linesnál. Az atlantai székhelyű Delta csak hétfőn több mint ezer további járatot törölt a FlightAware járatkövető szolgáltatása szerint. Ez az ezer járat a hétfőn világszerte törölt járatok több mint felét teszi ki.

Diverse aircraft taking off, IT-leállás
IT-leállás: a Delta Air Lines a CrowStrike-botrány legnagyobb vesztese / Fotó: NurPhoto via AFP

A Delta hétfői járattörlései ráadásul az Egyesült Államokban törölt járatok mintegy kétharmadát tették ki, miközben más járatoknak csak mindössze 2 százalékát törölték. A légitársaságnak a pénteki IT-leállás alatt több mint 1500, a hétvégén pedig összesen 3 ezer járatot kellett törölnie – írja a CNN.

A legbosszantóbb, hogy sokan több járatra is foglaltak jegyet, melyet végül mind töröltek.

Ed Bastian, a Delta vezérigazgatója vasárnap az ügyfeleknek írt üzenetében elnézést kért a fennakadásokért, és a probléma forrásának a „legénységkövető” szoftvert ért meghibásodást nevezte meg. Elmondta, hogy a leállás miatt a szoftver nem tudta feldolgozni a kapott adatokat, ezért omlott össze végül a rendszer.

A Deltát érintette legjobban az IT-leállás

Ameddig a legtöbb légitársaságnál az utasfelvétellel volt gond, addig úgy tűnik, a Delta volt az egyetlen, ahol az alkalmazottak belső rendszerét is érintette a probléma.

A Delta utasainak beszámolói szerint még mindig akadoznak a járatok, és van, aki már napok óta várja, hogy hazajusson.

A társaság közlései arról árulkodnak, hogy a legénységkövető rendszer még mindig nem állt helyre, és nem tudják több alkalmazottjuk hollétét. Azt kérik a dolgozóktól, ha belépnek a Delta rendszerébe, akkor küldjenek üzenet arról, melyik járathoz vannak a legközelebb, mi a jelenlegi állapotuk. 

Belsős információk szerint a Delta prémiumfizetést kínál a személyzet tagjainak, valamint további biztosítékokat, hogy a munkaidő végén visszatérhetnek otthonukba. A prémiumfizetés és a biztosítékok péntekig lennének érvényben, ami újabb jele annak, hogy a létszámprobléma még napokig eltarthat. A Delta hivatalosan egyelőre nem erősítette meg ezeket az információkat.

Mit kínál a Delta az érintett utasoknak?

A légitársaság honlapja szerint minden olyan ügyfél, aki július 19. és 23. között foglalt repülőjegyet, most

  • ingyenesen egyszer módosíthatja a foglalását,
  • elengedik a módosítás díjkülönbözetét,
  • a véglegesen törölt vagy jelentősen késleltetett járatok esetében kérésre visszatérítik a repülőjegy árát,
  • valamint megtérítik a rendszerhiba miatt szállodába kényszerült utasok költségeit.

A Delta felhívta az utasok figyelmét, hogy ezeket a szolgáltatásokat legkönnyebben akkor tudják igénybe venni, ha a légitársaság saját applikációit használják. Tehát külsős alkalmazások esetén előfordulhat, hogy nem tudják teljesíteni a kért szolgáltatást.

Újabb leálláshullám közeleg, támadnak az adathalászok

A kiberbiztonsági szakértők újabb hullámra figyelmeztetnek, amelyben a kiberbűnözők a káoszt kihasználva próbálnak hasznot húzni. Szombaton reggel 

az Ausztrál Előrejelzési Igazgatóság (ASD) figyelmeztetést adott ki a CrowdStrike nevében küldött hamis szoftverjavításokkal kapcsolatban, 

hogy kizárólag a CrowdStrike hivatalos weboldaláról szerezzenek információt és segítséget. Az ASD figyelmeztetése az Egyesült Királyság Nemzeti Kiberbiztonsági Központjának (NCSC) tegnapi felhívását követi, amely arra figyelmeztette az embereket, hogy legyenek különösen éberek az olyan gyanús e-mailekkel vagy telefonhívásokkal szemben, amelyek azt állítják, hogy a CrowdStrike vagy a Microsoft segítségét nyújtják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.