BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IT-leállás: a szakértő elárulta, mire számít a gazdaságban a Microsoft hatalmas bakija miatt

A Capital Economics megnézték a világra kiterjedő informatikai malőr lehetséges hatásait, amik nagyban függenek attól, hogy az adott iparág mennyire támaszkodik a technológiára és az informatikusokra. A legjobb helyzetben azok az ágazatok vannak, amelyek jelentős informatikai támogatással működnek.

A Windows szoftvereket érintő globális informatikai kimaradások hatalmas fennakadásokat okoznak egyes ágazatokban, köztük az utazási és az egészségügyi szektorokban. Habár még mindig nagy a bizonytalanság, a Capital Economics egyelőre nem számít jelentős makrogazdasági vagy pénzügyi piaci hatásokra.

12 April 2024, North Rhine-Westphalia, Cologne: The lights are on in the morning in the Microsoft office. Changeable weather is forecast for the coming days. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) mesterséges intelligencia, spyware, kémvírus, vírus
A Capital Economics egyelőre nem számít jelentős makrogazdasági vagy pénzügyi piaci hatásokra / Fotó: AFP

Mint ismert, a CrowdStrike Falcon Sensor kiberbiztonsági szoftverének hibás frissítése miatt a világ számos pontján voltak közlekedési és szolgáltatási akadozások. A leginkább érintett ágazatok közé tartoznak a repülőterek, a légi közlekedés, a vasút, a műsorszolgáltatók, a hajózási vállalatok, az egészségügyi és a sürgősségi ellátók. A probléma ugyanis világszerte érinti a Windowst használó eszközöket.

Ami azonban a gazdasági működést illeti, a hatás egyelőre nagyon bizonytalan, és úgy tűnik, hogy érdemben nem befolyásolja azt.

A legjobb helyzetben azok az ágazatok vannak, amelyek jelentős informatikai támogatással működnek.

Náluk ugyanis a szakértők hamarabb meg tudják oldani az informatikai problémákat. Ilyenek a pénzügyi piacok, ahol például a tőzsdék ezért nem érezték hátrányát a világbotránynak. A Budapesti Értéktőzsdén sem látszott rá utaló jel a pénteki kereskedési napon. A piacokra gyakorolt visszafogott hatás másik oka, hogy a CrowdStrike vezérigazgatója kizárta a kibertámadás lehetőségét. Azaz a hosszan tartó zavarok kockázata kisebb.

Gazdasági szempontból tehát biztató, hogy eddig kevés pénzügyi zavar keletkezett 

– írta közleményében a Capital Economics.

Egy informatikai hiba bénítja meg a fél világot – itt vannak a részletek

Sajtójelentések szerint Windows-alapú gépek álltak le, olyan cégeké, amelyek a Crowdstrike kiberbiztonsági cég ügyfelei. A Microsoft közölte, hogy dolgoznak a hiba elhárításán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.