BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biden rápirított a kapzsi gyógyszergyártókra – pellengéren a Novo és a Lilly

Szorul a hurok: a súlycsökkentő gyógyszerek gyártói kénytelenek lesznek a mainál sokkal olcsóbban adni termékeiket az Egyesült Államokban, ha jóban szeretnének maradni a kormányzattal. A Novo Nordisk és az Eli Lilly Washington célkeresztjébe került.

Joe Biden elnök és Bernie Sanders demokrata szenátor a USA Today napilapban kedden megjelent, közösen jegyzett cikkükben felszólították a két legnagyobb fogyasztószergyártót, a dán Novo Nordiskot és az amerikai Eli Lillyt, hogy vegyenek vissza áraikból, mert számítások szerint ha csak minden második túlsúlyos vagy elhízott amerikai megkapja a kezelést, az éves szinten 411 milliárd dolláros kiadást jelent. 

Novo   Biden announces move to lower costs of widely used prescription drugs
Joe Biden elnök szelfizik vendégével tavaly augusztusban, miután bejelentette tíz kiemelten fontos gyógyszer árcsökkentését. A Novo Nordisk és az Eli Lilly nem volt a meghívottak között / Fotó: NurPhoto via AFP

Persze erről egyelőre szó sincs, de ha elérhető árban lennének a gyógyszerek, akkor a széles tömegek számára nyílna meg a lehetőség, hogy katalizátorként használva 

  • az Ozempicet, 
  • a Vegowyt, 
  • a Zepboundot 
  • és a Mounjarót 

sikeresen vegye a fogyókúra buktatóit, és az elérhető 20 százalékos testsúlycsökkentéssel minőségibb életet élhessen. A listaáron kalkulált 411 milliárd dolláros összeg bődületesen nagy, a teljes 2022-es amerikai vényköteles gyógyszerforgalmat 5 százalékkal veri. 

Hatalmasat kaszál a Novo Nordisk és az Eli Lilly

Prognózisok szerint maga a globális gyógyszeres fogyasztópiac egésze produkálhat 2030-ra évi 150 milliárd dolláros forgalmat. Igaz, hogy az amerikai bázis kiemelkedik a mezőnyből, a lakosság több mint 40 százalékának van ugyanis leadandó súlyfölöslege a hivatalos becslések szerint. Joe Biden és Bernie Sanders nem tartozik közéjük, ellentétben a hamburgermenükön edződött Donald Trumppal. 

Ha lényegesen nem csökkentik a gyártók az áraikat, azzal az amerikai egészségügyi ellátórendszer finanszírozását veszélyeztetik, sőt, kapzsiságukkal csődbe is vihetik

– figyelmeztetnek a cikk szerzői. „Ha nem teszik meg önként, majd mi megtesszük helyettük” – fűzték tovább a gondolatot, de a címzetteknél nem ütötte ki a biztosítékot a kódolatlan üzenet: a Novo Nordisk részvényárfolyama 1,1, az Eli Lillyé csupán 0,8 százalékos eséssel reagált a cikk megjelenésére. 

A leadott kilók sokba vannak: a cukorbetegségre felírt, egyben erős súlycsökkentő hatású Novo-gyógyszer, az Ozempic havi adagja 937,77 dollár az Egyesült Államokban, míg a dánok kifejezetten a súlycsökkentésre fókuszáló Wegovy injekciója 1349,02 dollárba fáj – havonta, ártámogatás nélkül. 

A félmillió forintos listaárból faragni kell

A középutat képviseli 1100 dolláros árával az Eli Lilly Munjarója. Az átszámítva 344 ezer forinttól 495 ezerig húzódó választék valóban erősen árazottnak mondható, de az is igaz, hogy a gyógyszergyártók nem jótékonysági intézmények, s a generikus változatok megjelenéséig pár év alatt kell kitermelniük a következő sikergyógyszerük fejlesztési költségeit – és persze fenntartani részvényeik iránt a befektetői érdeklődést. 

Az Ozempic és a Wegovy ára bevezetésük óta mintegy 40 százalékkal csökkent, és a biztosítással rendelkező amerikaiak több mint 80 százaléka csupán 25 dollárt vagy annál is kevesebbet fizet havonta ezekért a fontos gyógyszerekért

– hárította el a kapzsiság vádját a Reutersnek küldött válaszában a Novo Nordisk. Hozzáteszi: hiába csökkentenék az áraikat az Egyesült Államokban, az nem jutna el a betegek szintjéig, ez a probléma. A Lilly arra hivatkozik, hogy a megtakarítási kártyaprogramjukban részt vevők 25 dollárért kapják a Zepboundot és a Mounjarót.

A legtöbb amerikai a listaár 1 százalékát fizeti ki a zsebből, ennek a mértékét a saját egészségbiztosítása határozza meg. A Lilly és a Novo a biztosítottak számára külön programokat dolgoz ki, hogy hozzáférhetővé tegye a gyógyszereit. 

Wegovy Photo Illustrations, fogyasztószer, wegovy, ozempic
A Novo Nordisk nem tud annyit gyártani a Wegovyból, hogy kielégítse az igényeket / Fotó: AFP

Bernie Sanders korábban utalt arra, hogy ugyanezek a gyógyszerek Angliában 92 dollárért, Németországban pedig 140 dollárért megvehetők, ehhez képest az ezer dollár körüli amerikai listaárak a földtől elrugaszkodottnak tekinthetők.  Bár Biden és Sanders nem árulta el, hogy milyen intézkedéseket hoznának, 

mindkettőjüknek van gyakorlata abban, hogyan kell a gyógyszergyártókat az árak csökkentésére ösztökélni. 

Ősszel kongresszusi bizottsági meghallgatások is lesznek a témában, ahol az érintett gyógyszergyártók vezetőinek kell megvédeniük a mundér becsületét. 

Joe Biden a gyógyszerárak letörését 2022-ben törvénybe is iktatta, eszerint 2031-re már évi 25 milliárd dollárral számlázhatnak kevesebbet a gyógyszergyártók a termékeik után az állami egészségbiztosítóknak, s hogy ezt hogyan teljesítik, az a kormányzattal folytatott tárgyalásokon derül majd ki. 

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

Európában és Amerikában is egyre nehezebb hozzáférni a garantált sikert hozó fogyasztószerekhez. A Novo Nordisk gyógyszerei iszonyatos profitot hoznak a gyártójuknak, majd minden második befolyó dollár a nyereséget gyarapítja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.