BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Amazon drónjai még idén megkezdik a csomagszállítást az Egyesült Királyságban

Az Amazon még az év vége előtt megkezdheti a drónokkal való csomagszállítást az Egyesült Királyságban. Jelenleg éppen tesztelés alatt vannak a drónok, de az Amazon jó eséllyel még idén elindíthatja a szolgáltatást.

Az Amazon bejelentette, hogy az év végéig megkezdi a drónokkal történő csomagszállítást az Egyesült Királyságban. Az online vásárlási óriást a Polgári Repülési Hatóság (CAA) választotta ki egy kísérleti programra, amely a drónok széles körű használatát hivatott bővíteni az országban. Az Amazon tervei szerint a kis csomagok egy órán belül célba érnek majd a megrendelés után.

Amazon drón
Az Amazon drónjai még idén megkezdik a csomagszállítást az Egyesült Királyságban / Fotó: AFP

Az Amazon az egyik a hat szervezet közül, amelyet a CAA kiválasztott a vizuális láthatóságon túli (BVLOS) drónrepülések tesztelésére. Ez azt jelenti, hogy az üzemeltetőknek nem kell majd a fizikai látómezőn belül tartaniuk a repülő szerkezeteket.

Az Amazon már az Egyesült Államokban is kínál drónos szállítást, például a kaliforniai Lockefordban és a texasi College Stationben.

Az Egyesült Királyságban a drónok körülbelül 12 kilométeres távolságra repülhetnek majd bázisuktól, amely az egyik helyi teljesítési központban lesz elhelyezve. A vállalat tervei szerint idővel további létesítményeket nyitnak majd meg, ahogy azt az Amazon Prime Air vezetője a The Independentnek elmondta tavaly: „van egy részletes tervünk arra vonatkozóan, hogy idővel több létesítményt nyissunk meg”.

A CAA által kiválasztott egyéb projektek között szerepel az offshore szélfarmok ellenőrzése, a Nemzeti Rendőrségi Légiszolgálat (National Police Air Service), a légi irányítást biztosító Nats, az Orkney-szigetekről induló repülések, valamint sürgősségi orvosi szállítmányok kézbesítése. A szabályozó hatóság szerint az összes program fejlett technológiákat fog alkalmazni a navigációhoz, az irányításhoz és más légi járművek észleléséhez.

Sophie O’Sullivan, a CAA jövőbeni repüléssel foglalkozó igazgatója szerint: 

Ezek az innovatív kísérletek jelentős előrelépést jelentenek a drónok biztonságos integrálása terén az Egyesült Királyság légterébe. A fogyasztói szállításoktól a kritikus infrastruktúraellenőrzéséig terjedő projektek támogatásával olyan alapvető adatokat gyűjtünk, amelyek alakítják a jövőbeni szabályozásokat és politikákat. Célunk, hogy a vizuális láthatóságon túli drónműveletek biztonságos és mindennapi valósággá váljanak, hozzájárulva ezzel az Egyesült Királyság légterének modernizálásához és az új technológiák beépítéséhez.

David Carbon, az Amazon Prime Air alelnöke és vezérigazgatója hozzátette: „létfontosságú, hogy az olyan üzemeltetők, mint mi, világos szabályozási követelményeket kapjanak ahhoz, hogy az olyan új technológiákat, mint a drónos szállítás, bevezessük és kiterjesszük az Egyesült Királyságban. Nagyra értékeljük a CAA erőfeszítéseit, hogy együttműködjenek velünk a szabályozások tisztázása érdekében, amelyek támogatják a kereskedelmi drónos szállítást”.

Hiába az Amazon robusztus növekedése, a befektetők mégis elégedetlenek, mert a cégvezetés azt közölte, hogy innentől a profitszempontokat hátrébb sorolja, és gőzerővel a mesterségesintelligencia- (MI-) alkalmazások fejlesztésére és integrálására fókuszál – kerül, amibe kerül. És az kétségtelenül sokba kerül. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.