BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barbie Phone: nagy dobás kicsiknek a Nokia-Mattel-párostól

Valódi telefonként funkcionáló játékszert dobott a piacra Nagy-Britanniában a Mattel, a digitális útvesztőből kiutat kereső szülők legnagyobb örömére. A 46 ezer forintos Barbie Phone vajmi kevés funkcióra használható, még az internetes csacsogás lehetőségétől is megfosztja a célközönségét.

Iskolakezdéshez nem is kaphatnának jobb ajándékot a brit kisdiákok, mint a Barbie Phone-t. A Mattel, valamint a Nokia márkanevet a telefóniában továbbvivő HMD Global közös fejlesztésében piacra kerülő, retró dizájnelemeket tartalmazó összecsukható telefon azonban nem kevés füzetcsomag árába kerül: 99 fontot, azaz friss árfolyamon számolva 46 220 forintot kell érte leszurkolnia a csemetéjüket a Barbie-univerzumba utaztató szülőknek. 

Barbie Phone
A Barbie univerzum legújabb termékétől kasszasikert vár a Mattel / Fotó: HMD

Ennyiért egy belépő szintű kínai okostelefont is kapni, de a feeling egészen más. A Barbie Phone ráadásul gyárilag le lesz butítva, beszélni lehet rajta, SMS-eket is küldeni, de a gyerekek körében különösen népszerű közösségi alkalmazások, mint

  • a Facebook,
  • a WhatsApp,
  • a Snap,
  • a TikTok,
  • az Instagram

elérése korlátozva lesz, ahogy az internetelérés is. Nincs App Store, se érintőképernyő. Egy játék fut rajta, az előlapi kamera hiányában viszont szelfizni sem lehet vele. A hátlapi kamera 0,3 megapixeles felbontásával készített képek minőségétől sem fognak elájulni a felhasználók, de nem is ez a cél, hanem a digitális világ emberközelbe hozása. 

A Barbie Phone színesíti a szülinapi választékot

Látványnak viszont „baba” a rózsaszín készülék, amely szívecskés, pálmafás és flamingós felvillanó látványelemeivel próbálja a közösségi médiától a játékvilág irányába terelni a felhasználóját. 

A Mattel a Barbie Phone-nal – rossz nyelvek szerint – újabb bőrt próbál lehúzni az idén 65 éves, azaz a magyar általános nyugdíjkorhatárt betöltő Barbie babáról, folytatva a tavaly a mozikban 1,4 milliárd dolláros kasszasikert arató, Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével kijött Barbie című filmmel elindított innovációs sorozatát. 

A vak Barbie-t júliusban dobta piacra az amerikai játékgyártó / Fotó: shop.mattel

Ennek legutóbbi fejezete egy hónappal ezelőtt a vak Barbie babák forgalomba hozása volt, amelyekkel már gyerekkorban érzékenyíteni próbálják a legfiatalabb nemzedéket. A látássérült nőt megtestesítő baba mályvacukor végű bottal, napszemüveggel, texturált és vibráló anyagokkal, tépőzárral ellátott ruhákkal, valamint a kényelmes bothasználatot biztosító könyökcsuklóval rendelkezik a cég ismertetése szerint. A vak Barbie médiafogadtatása egyértelműen pozitív volt, a játék a Mattel úgynevezett befogadó babáinak hosszú sorába illeszkedik, s

  • a hallássérült,
  • a Down-szindrómás,
  • illetve a kerekesszékes sorstársait követi.

A piaci fogadtatásáról nem állnak rendelkezésre adatok, a Barbie Phone-étól viszont sokat remél a HMD–Mattel-páros, s erre a CCS Insight piackutató becslése szerint jó oka van. Az elsőként a brit piacon, a Vodafone és az Argus közreműködésével mától forgalmazott telefonok piacütő terméknek ígérkeznek, s várhatóan 400 ezer darabot is el tudnak adni majd belőlük – csak az idén.

A célközönségen kívül jó néhányan kísértésbe esnek majd, hogy szórakozásból megvegyék a Barbie Phone-t, de a való életben már mindenki annyira függ az okostelefonjától, hogy esetükben a megvásárolt készülék pár nap múlva a fiók aljában végzi

mondta a Reutersnek a várható pluszkereslet sorsáról Ben Wood, a CCS Insight kutatócég vezető elemzője.

A készülék gyártója, az egykori világelső finn mobiltelefon-gyártó márkanevét megvásároló, és örökségét tovább vivő honfitárs, a HMD Global mindenesetre kész az igények kiszolgálására, a Google és a Qualcomm csipgyártó tulajdonában lévő vállalat reméli, hogy a Barbie Phone további európai piacokra való bevezetésével növelheti profitját.

Angliában is korlátozzák már az iskolai telefonhasználatot

A magyar piaci megjelenésről nincsenek hírek, a telefon sikerének eleve gátat szab, hogy az okoseszközöket szeptembertől már nem engedélyezett használni az iskolákban. Igaz, erre már Angliában is a vannak próbálkozások, a neves Eton College például csak bunkofonokat engedélyez bevinni a területére – jegyzi meg a BBC. Speciel a Nokia kínálata ezekre is kiterjed.

A gombok beteges nyomkodása helyett a kapcsolatépítésre fókuszáltak az ötletgazdák /Fotó: HMD

Ami a Mattelt illeti, a legendás amerikai játékgyártó minden igyekezete ellenére könnyű felvásárlási célponttá vált az utóbbi időben. Mint arról beszámoltunk, az LVMH francia luxusipari óriás érdekeltségébe tartozó L Catterton magántőke-társaság ajánlatot is tett a múlt hónapban az amerikai vállalatra, de a Mattel jelezte, hogy egyedül is elboldogul – egyelőre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.