BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Consumer advice center warns Chinese online platform Shein
Az Európai Unió szigorúan vizsgálja a szingapúri Shein és a kínai wepshop Temu online kereskedőket is.

Lecsapott a Shein a gyerekeket foglalkoztató beszállítóira

A Shein célja, hogy bevezessék a londoni tőzsdére, emiatt szigorúbb ellenőrzés alá vette a partnereit. Mint kiderült, a kiskereskedő beszállítóinak egy része gyerekmunkát használ, így az érintettekkel szerződést bontott a Shein.

A Shein két beszállítója is gyermekeket foglalkoztatott – erről maga a vállalat számolt be a csütörtökön közzétett fenntarthatósági jelentésében.

Consumer advice center warns Chinese online platform Shein
Az Európai Unió szigorúan vizsgálja a szingapúri Shein és a kínai wepshop Temu online kereskedőket is.
A Shein szigorú ellenőrzés alá vette a partnereit / Fotó: AFP

A kínai cég szerint mindkét esetet „gyorsan megoldották”: megszüntették a kiskorúak szerződését, orvosi vizsgálatot kértek, és szükség esetén a szülőkhöz vagy gyámokhoz vitték a gyerekeket. Az online kiskereskedő ezeken felül felfüggesztette a 16 éven aluli gyermekeket foglalkoztató beszállítóktól származó megrendeléseket, és csak akkor vásárolt tőlük újra, ha azok minden jogszabálynak megfelelnek.

A Shein már tavaly készült a tőzsdei bevezetésére

A Shein június elején benyújtotta kérelmét a londoni tőzsdei bevezetésére. Emiatt is fokozta a cég a beszállítóinak ellenőrzését. 

A Shein tavaly októberben szigorította beszállítói szabályzatát. Eszerint súlyos jogsértések esetén a kereskedő azonnal megszünteti kapcsolatait az érintett társasággal. Korábban a kiskorúakat foglalkoztató beszállítók 30 nap haladékot kaptak a probléma kijavítására.

A vállalat beszámolói szerint 2021-ben 664, 2022-ben 2812, 2023-ban pedig 3990 auditot végeztetett a beszállítóinál. 

Az ellenőrzések 2021-ben a partnerek 1,8 százalékánál, 2022-ben 0,3 százalékánál, 2023-ban pedig 0,1 százalékánál találtak gyermekmunkával kapcsolatos visszaéléseket. 

Az auditok 92 százalékát olyan független auditorcégek végezték, mint a Bureau Veritas, az Intertek, az Openview, az SGS, a Tuv Rheinland vagy a QIMA – írja a Reuters.

Fenntarthatóság és a karbonkibocsátás csökkentése

A jelentés bevezetőjében Sky Xu vezérigazgató fontos célként jelölte meg az ellátási lánc egyszerűsítését és a karbonlábnyom csökkentését.

A Shein a termékeket közvetlenül a kínai beszállítóktól, légi úton küldi a vásárlókhoz. Ennek karbonlábnyoma tavaly több mint a kétszeresére, 6,35 millió tonna szén-dioxidra nőtt.

A vállalatnak összesen 5800 szerződéses gyártója van, többségük a kínai Guangdong tartományból. Ugyanakkor a Shein igyekszik egyre több termékét a vásárlókhoz közelebb lévő török és brazil gyártóktól beszerezni.  

A Shein – az átláthatóság jegyében – az irányítási struktúráján is változtatott. A vállalat létrehozott egy fenntarthatósági bizottságot, amely a vezérigazgatóból, az ügyvezető elnökből és három befektetői képviselőből áll.

Shein: mesteri húzással tarolnak a divatpiacon

Négy éve elzavarták, most India leggazdagabb üzletembere révén visszatérhet a világ legnépesebb országába a kínai fast fashion ipar üdvöskéje. A Shein Mukesh Ambanival szövetkezve nyerő párost alkothat, és a vele szembeni nyugati aggodalmakat is eloszlathatja – legalábbis részben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.