BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BMW-botrány Magyarországon: megszólalt a meggyanúsított gyár, mindent cáfol

A Bloomberg szerint a Continental magyarországi üzeme felelős egy példátlan járműhibáért. A BMW-botrány kapcsán hírbe hozott német multi most közleményt adott ki.

Nyilatkozatott tett kedden a Continental, miután a magyarországi gyárát összefüggésbe hozták a BMW tömeges járművisszahívásával.

BMW  29 September 2021, Bavaria, Garching: The BMW manufacturer logo is seen on the grill on the front of a BMW i4 during a BMW press event. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
BMW-botrány Magyarországon: megszólalt a meggyanúsított gyár és mindet cáfol / Fotó:  AFP

A nemzetközi multi most a következőkről tájékoztatott:

A hivatkozott (magyarországi – a szerk.) gyárunkban előállított alkatrészeink minősége mindig megfelelt az iparági szabványoknak. Ezeket a minőségi előírásokat folyamatosan és szigorúan ellenőrizzük belső és külső auditokkal.

A rövid közleményt azzal zárta, hogy szabályzatai értelmében az ügyfeleivel kapcsolatban ennél több információt nem áll módjában megosztani.

BMW-botrány Magyarországon

A Continental azt követően szólalt meg, hogy a Bloomberg azt írta: a BMW két év alatt teljes mértékben feltárta azt a fékrendszeri hibát, amely nyomán 1,5 millió autót kénytelenek visszahívni, és a hiba javítása várhatóan közel egymilliárd euróba kerül majd az autógyártónak.

Ebben az anyagban az amerikai lap jelezte, hogy információi szerint a hibás egységet a Continental autóalkatrész-gyártó szállította, méghozzá a magyarországi üzemből. Az ügyet ismerő személyek szerint a fékek áramköri lapjait gyártó dolgozók nem gondoskodtak kellően tiszta környezetről, így az alkatrészeken foltok vagy por maradt, ami akadályozta a rendszer teljesítményét.

A mostani Continental-nyilatkozat azonban ezt cáfolja. 

Az első, mintegy 80 ezer járművet érintő visszahívás idén februárban zajlott az Egyesült Államokban, azóta azonban ez a szám a BMW több márkájánál 1,5 millióra emelkedett. A visszahívás miatt még profitfigyelmeztetést is kiadott a BMW. A cég részvényeinek értéke a múlt héten a profitfigyelmeztetésre ötmilliárd euróval csökkent.

A Hvg.hu szerint a visszahívásban jó néhány, a csoporthoz tartozó modell 2022–2024 közötti szériája érintett, így 

  • a BMW 2 Active Tourer,
  • X1, X2, XM,
  • bizonyos X5 és X6, 
  • 5-ös, a 7-es sorozat,
  • valamint a BMW Alpina XB7.

Emellett a Mini Cooper SE-t, a Mini Countrymant és néhány Rolls-Royce-ot kell soron kívül szervizbe vinni. A BMW szervizoldalán lehet ellenőrizni a jármű érintettségét az alvázszámával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.