BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kibertámadás a Disney ellen: kényes információkat loptak el a hekkerek

A nyár közepén hatalmas hekkertámadás érte a Disney egyik adatközpontját, a vállalat azóta vizsgálatot is indított az ügyben. Most kiderült, hogy Disney-dolgozók személyes adatai és a cég üzleti stratégiái is az ellopott adatok között voltak.

A nyár folyamán hatalmas adatszivárgás történt a Disney háza táján, most pedig további információk derültek ki az üggyel kapcsolatban. Beszámolók szerint a vállalattól pénzügyi és stratégiai információkat, valamint dolgozók és ügyfelek személyes adatait lopták el. A Disney augusztusban jelentette be, hogy vizsgálja a több mint egy terabyte-nyi adat illetéktelen közzétételét, amely egyik kommunikációs rendszeréből származott.

Disney
Adatszivárgás a Disney-nél: személyes adatokat és üzleti stratégiákat loptak el a hekkerek / Fotó: AFP

A kiszivárgott fájlok között szerepeltek útlevélszámok, vízumadatok, címek és születési helyek, amelyek a Disney óceánjáró hajóin dolgozókhoz kötődnek. Emellett egy táblázatban a Disney Cruise Line utasainak neve, címe és telefonszáma is megtalálható volt. 

A dokumentumok között szerepelt részletes információ a Disney+ és ESPN+ által generált bevételekről, valamint a parkok árazási ajánlatairól, 

sőt, néhány fájlban még a Disney felhőalapú infrastruktúrájának belépési adatai is feltűntek – számol be róla a Reuters.

A NullBulge nevű hekkercsoport publikálta a Disney több ezer Slack-csatornájából származó adatokat, beleértve számítógépes kódokat és olyan projektekkel kapcsolatos információkat, amelyek még nem kerültek nyilvánosságra. Az adatok több mint 44 millió üzenetet tartalmaztak a Disney belső kommunikációs platformjáról, a Slackről. A Disney és a Slack tulajdonosa, a Salesforce egyelőre nem reagált.

Az incidens újabb figyelmeztetés, hogy még a legnagyobb vállalatok sincsenek védve a kibertámadásoktól, és az ilyen jellegű szivárgások jelentős következményekkel járhatnak mind az érintett egyének, mind a vállalatok számára.

Nehéz nyarat hagy maga mögött a Disney

Ha a kibertámadás nem lenne elég, a Disney legfrissebb pénzügyi jelentése szerint még az ikonikus vidámparkjai sem tudnak jelentős mértékű növekedést produkálni ebben a pénzügyileg szűkös időszakban. Az évek óta egyre magasabbra tornászott jegyárak és további díjak miatt a látogatók száma megfogyatkozott. 

A vállalat a gyengébb eredményeket a „fogyasztói kereslet mérséklődésével” magyarázta,

ami a következő negyedévekben is befolyásolhatja az amerikai parkokat. Az elmúlt években a Disney parkok látogatottsága vegyes volt. Míg az EPCOT Floridában és a California Adventure parkok növekedést értek el, addig a Disney Hollywood Studios és az Animal Kingdom látogatottsága csökkenő tendenciát mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.