BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Toronto,,Canada,-,July,29,,2024:,Logo,Of,Google,In

Nagy pofont kapott az Európai Bizottság: mentesül a Google az óriásbírság megfizetése alól

Pert nyert a Google az Európai Bizottság ellen, amely 1,49 milliárd euró gigabírságra büntette korábban a vállalatot. Az Európai Unió Bírósága azonban úgy találta, hogy több helyen hibázott a bizottság a Google megbírságolásánál, és megsemmisítette a határozatát.

Kedvező döntést hozott az Európai Unió Bírósága a Google számára szerdán, amivel egy régóta húzódó ügy végére tett pontot. Az Európai Unió versenyhatósága és egyben végrehajtó szerve 1,49 milliárd euró megfizetésére büntette az amerikai bigtech vállalatot öt éve. Az Európai Bizottság akkor úgy találta, hogy az Alphabet leányvállalata visszaélt az erőfölényével, amikor a weboldalakkal kötött szerződéseiben kizárólagossági záradékkal kötelezte azokat a saját AdSense hirdetési felületeinek használatára, ezzel pedig hátrányba kerültek a versenytársai 2006–2016 között. A Google ezt a határozatot támadta meg.

Toronto,,Canada,-,July,29,,2024:,Logo,Of,Google,In
Az EU bírósága szerint jogtalanul büntették meg a Google-t / Fotó: Shutterstock

Habár a luxembourgi bíróság több pontban is egyetértett versenyjogi biztossággal, mégis megsemmisítette a bizottság határozatát szerdán. Tehát az amerikai cégnek nem kell megfizetnie a 2019-ben kirótt gigabírságot.

A bíróság közleményében a döntést azzal magyarázta, hogy a bizottság hibákat követett el, amikor nem vette figyelembe az összes körülményt azoknál a szerződéseknél, amelyeket tisztességtelennek talált. A Google ugyanis jogosan állította, hogy még a bizottság döntése előtt, 2016-ban, módosította és az uniós joggal összhangba hozta a szóban forgó szerződéseket.

A Google közölte, hogy „örül annak, hogy a bíróság elismerte az eredeti határozat hibáit, és megsemmisítette a bírságot” – jelentette a Reuters.

A vállalat egy másik trösztellenes bírság ellen benyújtott fellebbezését azonban elvesztette. Abban az ügyben az EU sikeresen érvelt azzal, hogy a Google saját vásárlási linkjeinek előnyben részesítésével akadályozta a versenyt.

A tech cégek réme keményen megbüntette az Apple-t és a Google-t

Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa rengeteg álmatlan éjszakát okozott már a nagy technológiai vállalatoknak, most az Apple és a Google ellen hozott meg egy-egy kemény döntést. Mindkét cégnek hatalmas adó-visszatérítéseket kell fizetnie Írországnak, kettejük közül az Apple jár rosszabbul.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.