BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A TSMC amerikai gyára már jobb eredményt hozott, mint az otthoniak

A tajvani csipgyártó arizonai gyára jobb hozamot ért el, mint az otthoniak. Ez nagy siker az amerikai kormányzati törekvések és a csipgyártó terjeszkedése szempontjából egyaránt.

A TSMC Arizonában található gyára a kezdeti termelésben jobb hozamra volt képes, mint a tajvani csipgyártó üzemei az anyaországban, miután korábban az amerikai terjeszkedést a beruházás csúszása hátráltatta.

An aerial photo shows the Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) in Nanjing, Jiangsu province, China, on October 18, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A TSMC az egyik legfontosabb csipgyártó / Fotó: AFP

A phoenixi üzemben készült és használható félvezetők aránya 4 százalékponttal magasabb, mint a hasonló tajvani gyárakban – mondta el Rick Cassidy, a TSMC amerikai divízójának elnöke egy webináriumon szerdán. A csipgyártásban a hozam a sikeresen legyártott félvezetők arányát jelzi a termelésben, ami kulcsfontosságú mutatónak számít, hiszen attól is függ, hogy egy-egy vállalat képes-e kitermelni egy új gyár bődületes költségét – jegyzi meg a Bloomberg.

A TSMC a kormányzati támogatásokban is első

Ez az eredmény az amerikai csipgyártás újbóli fellendítését célzó kormányzati törekvések szempontjából is jelentős, mivel a TSMC mintegy 6,6 milliárd dolláros támogatásra számíthat, amit további 5 milliárd dolláros hitel és 25 százalékos adókedvezmény egészíthet ki cserébe azért, hogy a vállalat három gyárat hozzon létre Arizonában. Azonban a támogatást – hasonlóan más, a csipgyártás felpörgetését célzó törvényen alapuló forrásokkal – még nem véglegesítették. 

A vállalat olyan cégek számára gyárt félvezetőket, mint az Nvidia vagy az Apple.

A TSMC nem kívánta kommentálni Cassidy szavait, hanem C. C. Vej vezérigazgató múlt heti, befektetői tájékoztatására utalt vissza, mely szerint a kérdéses üzem áprilisban kezdte meg működését 4 nanométeres technológiájával, ami rendkívül kielégítő eredményeket és nagyon jó hozamot hozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.