BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Disney-öröklés: leváltották az igazgatótanács elnökét, az új elnök felügyeli az utódlást is

Váratlanul leváltották a Disney igazgatótanácsának elnökét: 2025 januárjától a Morgan Stanley volt vezérigazgatója, James Gorman vezeti a tanácsot. A vállalat azt is megerősítette, hogy 2026 elején megnevezik, ki váltja majd Bob Igert a Disney vezérigazgatói székében.

A Walt Disney váratlanul lecserélte az igazgatótanács elnökét, és azt is közölték, hogy mikor derül ki, ki követheti Bob Igert a vezérigazgatói székben. A bejelentés James Gormant nevezte meg az igazgatótanács új elnökeként, aki korábban a Morgan Stanley vezérigazgatója volt, és augusztusban csatlakozott a Disney igazgatótanácsához. Ő fogja vezetni az utódlást, leváltva Mark Parkert, aki kilenc év után távozik.

Senate Banking Committee Holds Annual Oversight Of Wall Street Firms, Disney-öröklés: leváltották az igazgatótanács elnökét, ő felügyeli az utódlást is
Disney-öröklés: leváltották az igazgatótanács elnökét, az új elnök felügyeli az utódlást is / Fotó: Ting Shen / Bloomberg

Gorman nyilatkozatában elmondta, hogy 

az új vezérigazgató kinevezésére 2026 elején kerül sor, 

mivel az igazgatótanács és az utódlási bizottság megfelelő előrehaladást ért el, így elegendő idő lesz a zökkenőmentes átmenetre Bob Iger szerződésének lejárta előtt, amely 2026 decemberében esedékes – írja a Bloomberg.

Már régóta találgatnak, hogy vajon ki fogja követni Bob Igert a vezérigazgatói székben, aki 2022 végén tért vissza a pozícióba, miután az igazgatótanács elbocsátotta az általa kiválasztott utódját, Bob Chapeket. Azóta Iger szerződését többször is meghosszabbították, így már 15 éve áll a vállalat élén.

Az új utódlási folyamat keretében egy speciális bizottság alakult, amelyet Gorman vezet. A bizottságban részt vesz Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója, valamint Calvin McDonald, a Lululemon Athletica Inc. vezérigazgatója. A bizottság a 2024-es pénzügyi évben hatszor ülésezett.

A Disney belső és külső jelölteket is fontolóra vesz Iger utódjaként.

A Disney-trón örökösei

A vezérigazgatói posztra

  • Dana Walden,
  • Alan Bergman,
  • Jimmy Pitaro
  • és Josh D’Amaro a jelölt.

Úgy tűnik, hogy közülük Dana Walden, a Disney Entertainment társelnöke a legesélyesebb: rengeteg tapasztalattal rendelkezik a nagy vállalkozások vezetése terén, és úgy tartják, hogy jó barátságban van Igerrel, aki egyben szomszédja is a kaliforniai Brentwoodban.

A másik igazán nagy esélyes Josh D’Amaro, aki állítólag Igerhez hasonlóan megértő és észszerű ember, de a Disney Experiences elnökeként még nem szerzett tapasztalatot a filmstúdiók vezetésében, mint másik három riválisa. Ellentétben velük, évek óta egy sikeresen fejlődő ágazatát vezeti a vállalatnak, és a következő tíz évben 60 milliárd dolláros (közel 22 ezermilliárd forint) beruházással bővíti az élményparkokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.