BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fortnite kiadója megint nekimegy a Google-nek – ezúttal a Samsungot is célkeresztbe veszi

Az Epic Games, úgy tűnik, továbbra sincsen kibékülve a Google-lel – újra beperelte, de ezúttal a Samsungot sem hagyja békén. Az Epic Games szerint a két vállalat összefogott, hogy alkalmazásboltjaikat kivételes helyzetbe hozzák, és megvédjék őket a versenyhelyzettől. Mindezt a felhasználók megtévesztésével.

Az Epic Games hétfőn újra beperelte a Google-t, és ezúttal a Samsungot is. A Fortnite kiadója azzal vádolja őket, összeesküdtek annak érdekében, hogy megvédjék a Google Play Áruházat a versenyhelyzettől. Az Epic szerint a Samsung saját mobilbiztonsági funkciója, az Auto Blocker azért került kifejlesztésre, hogy más letöltési forrásokat tartson vissza a felhasználóktól – ezzel kvázi monopol helyzetbe hozva a Play Áruházat vagy a Samsung Galaxy áruházat.

Photo illustration in Brazil. Epic Games Store
Az Epic Games újra perli a Google-t, de a Samsungot sem hagyja békén / Fotó: Zumapress.com

Az Epic szerint a Google és a Samsung ezzel megsérti az Egyesült Államok trösztellenes törvényeit, mivel csökkentik a fogyasztói választási lehetőségeket, és megakadályozzák a versenyt, amely olcsóbbá tenné az alkalmazásokat. Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója szerint a Google tisztességtelen versenyhelyzetet teremt azzal, hogy a felhasználókat félrevezeti, és azt a látszatot kelti, hogy a konkurensek termékei alacsonyabb minőségűek.

A Samsung visszautasította az Epic vádjait, mondván, hogy

 az Auto Blocker funkció célja a felhasználók adatainak védelme, 

és az eszközöket biztonsági és adatvédelmi szempontok alapján tervezték. A felhasználóknak azonban lehetőségük van kikapcsolni az Auto Blockert – írja a The Guardian.

Az Epic azt állítja, hogy a Samsung Auto Blocker funkciója szándékosan gátolja azt a hatást, amelyet az Epic által 2023 decemberében megnyert amerikai per eredményezett , amelynek alapján a Google-t arra kötelezhetik, hogy könnyebbé tegye az alkalmazások letöltését más forrásokból. Az Epic Games a versenyügyi aggályait az Európai Unió szabályozó hatóságai elé kívánja tárni, mivel régóta vizsgálják a Google üzleti gyakorlatait.

Az Epic korábban a Google-lal és az Apple-lel is szembekerült az alkalmazásboltokon keresztül történő fizetések után felszámolt 30 százalékos jutalékok miatt. 2023 végén a Fortnite újra elérhetővé vált a Google Android eszközein világszerte, és az EU-ban az iPhone-okon is.

Az Epic Gamesnek nincs sok oka az aggodalomra

A Fortnite fejlesztőjének igazán nincs oka aggódni, ugyanis a népszerű játék folyamatosan garantálja a cég nyereségességét. Olyannyira, hogy ezt a Lego is belátta: a dán játékgyártóval közösen 2023 decemberében adták ki a Lego Fortnite-ot, amely hatalmas sikert aratott mind a Lego, mind a Fortnite közösségében. 

A Lego és az Epic Games együttműködése mindkét cég számára gyümölcsöző,

ugyanis ameddig a Fortnite a világ legnépszerűbb játékának köszönhetően új közönséget hódított meg, addig a Lego szintén olyan szetteket gyárthat, amelyek elsősorban a Fortnite-játékosok számra lesznek kelendők. Mindkét esetben hatalmas piacról beszélhetünk, így az együttműködés nagy valószínűséggel sokáig fog tartani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.