BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fekete nap a magyaroknak: nélkülünk kezdődtek meg a tárgyalások az évszázad üzletéről

A spanyol Talgo egy baszk acélóriással kezdett tárgyalásokba a vonatgyár eladásáról. A céget eredetileg egy magyar konzorcium, a Magyar Vagon csoport nézte ki magának, de politikai okokból a spanyol kormány kifúrta őket az üzletből.

A Talgo igazgatótanácsa úgy döntött, hogy tárgyalásokat kezd a Sidenorral – jelentette a Reuters hétfőn.

napelem
Fekete nap a magyaroknak: nélkülünk kezdődtek meg a tárgyalások az évszázad üzletéről / Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A folyamat célja, hogy a spanyol vonatgyártó óriást teljes egészében vagy egy jelentős részét értékesítsék a baszk acélipari vállalatnak. Hogy ez sikerül-e, az a jövő zenéje, készpénznek venni mindenesetre nem lehet.

A Talgo igazgatótanácsa a vonatkozó döntést az október 18-án tartott ülésén hozta meg, miután értékelte a Sinedor ipari csoport által benyújtott ajánlatot. Arról, hogy a baszkok kifejezték az érdeklődésüket a Talgo iránt, a Világgazdaság is írt a múlt héten pénteken.

A spanyol vonatgyártó vezetése tehát most bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd a baszkokkal egy esetleges felvásárlásról. „Az igazgatótanács mindenkor meg fogja védeni a társaság és a részvényesek érdekeit. A tárgyalási folyamat előrehaladtával a piacot haladéktalanul tájékoztatjuk minden olyan lényeges tényről, amelyet a hatályos szabályozásokkal összhangban közölni kell” – szögezték le közleményükben.

A tárgyalások a Talgo eladásáról tehát megkezdődtek, és ez fekete nap a magyaroknak. A céget ugyanis eredetileg egy magyar konzorcium, a Magyar Vagon csoport nézte ki magának, és sokáig úgy is tűnt, hogy a Talgo magyar kézbe kerül, ezzel pedig minden idők legnagyobb kifektetése, az évszázad üzlete jött volna létre.

Talgo-ügy: az ukránok miatt vétózták meg az évszázad magyar üzletét

A vétó hátterében a Talgo nyomtávváltó technológiája állhat, ami kulcsfontosságú lehet Ukrajna újjáépítése szempontjából. Bár a technológia úttörője a Talgo, a vonatgyártó legtöbb szabadalma mára lejárt, így más cégek vonatai is képesek menet közben váltani a sínek között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.