BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Google leállíthatja a hírek közlését ebben az országban

A Google kilátásba helyezte, hogy nem jelenteti meg az új-zélandi média cikkeit a keresőfelületén, a Google Discoveren és a Google Newsban, ha a parlament megszavazza az új médiatörvényt. Az új-zélandi kormány célja, hogy a helyi hírszolgáltatók megfelelő ellentételezést kapjanak a nagy technológiai cégektől cikkeik online felületen történő közzétételéért. A keresőóriás szerint a törvénytervezet jelenlegi formájában ellentétes a szabad internethasználat gondolatával.

Új-Zéland kormánya egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely arra kényszerítené a technológiai óriásokat, hogy tisztességes árat fizessenek a hírfolyamukban megjelenő tartalmakért. A Google pénteken közölte, ha megszavazzák, megszünteti az új-zélandi hírcikkek linkelhetőségét, továbbá felmondja a helyi híroldalakkal kötött megállapodásokat – írja a Reuters.

Google
ANKARA, TURKIYE - SEPTEMBER 03: Two women look at their mobile phones displaying the logo of Google in Ankara, Turkiye on September 03, 2024. Dilara Irem Sancar / Anadolu (Photo by Dilara Irem Sancar / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A Google szerint Új-Zéland egy olyan médiatörvényt szavazna meg, amely ellentétes a szabad internet gondolatával / Fotó: Dilara Irem Sancar / Anadolu / AFP

Az új-zélandi kormány biztosítani akarja a digitális platformok üzemeltetői és a hírközlő szervek közötti méltányos bevételmegosztást, ezért új törvényt készít elő.

A keresőóriás szerint a törvényjavaslat ellentétes a szabad internethasználat gondolatával, hátrányos lesz a kis kiadóknak, miközben az üzleti életben is bizonytalanságot okoz.

Ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában megszavazzák, a Google-nek jócskán át kell szabnia termékeit, és újra kell terveznie a beruházásait. „Kénytelenek lennénk megszüntetni az új-zélandi Google Search-, Google News- és Discover-felületeken a híranyagokra való hivatkozás lehetőségét, és felmondanánk az új-zélandi hírkiadókkal kötött kereskedelmi megállapodásainkat” – írta blogbejegyzésében Caroline Rainsford, a Google új-zélandi országigazgatója.

Paul Goldsmith média- és hírközlési miniszter mérlegeli az ágazati szereplők véleményeit. „Még mindig a konzultációs szakaszban vagyunk. Már többször találkoztunk a Google-lel, hogy megvitassuk az aggályaikat, ami a továbbiakban is így lesz” – jelentette ki.

A kisebb kormánykoalíciós partner ugyan nem támogatja a jogszabályt, ám a parlament ellenzéki frakcióival együtt valószínűleg meglesz hozzá a szükséges szavazatszám.

A jogszabálytervezeten várhatóan még változtatnak, mielőtt a parlament elé terjesztik, hogy összhangba hozzák az ausztráliai szabályozással. 

A Google-nak uniós ultimátummal is szembe kell néznie

A Google az Európai Unió felügyeleti szerveinek is a célkeresztjébe került, úgyhogy innen is felkészülhet egy újabb támadásra, amely megnyithatja az utat egy tetemes bírság és üzleti modellje megváltoztatásának kikényszerítése előtt, hacsak az amerikai óriás nem tesz gyors lépéseket annak érdekében, hogy riválisai is nagyobb térhez jussanak kiterjedt keresőbirodalmában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.