BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Covid-19 Vaccines Stock Pictures gyógyszeripar johnson&johnson

Váratlanul jó negyedévet zárt a Covid elleni vakcinák amerikai gyártója

A részvények gyengültek, annak ellenére, hogy a bevétel és a nyereség is messze felülmúlta az elemzői előrejelzéseket. A Johnson & Johnson legépszerűbb gyógyszereire pedig tovább nőtt a kereslet.

Az amerikai Johnson & Johnson (J&J), gyógyszereket és orvosi eszközöket gyártó vállalat a vártnál nagyobb nyereséget és bevételt ért el a szeptember végével záródott negyedévben. A cég nevét nálunk sokan a Covid világjárvány idején a Janssen vakcina révén ismerték meg.

Covid-19 Vaccines Stock Pictures gyógyszeripar johnson&johnson
Váratlanul jól zárta a harmadik negyedévet a Johnson & Johnson gyógyszeripari óriás / Fotó: NurPhoto via AFP

A vállalat honlapján olvasható eredménybeszámoló szerint adózott eredménye 2,694 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 4,309 milliárd dollárt követően, míg a részvényarányos nyereség az előző év azonos időszakában elért 1,69 dollárról 1,11 dollárra csökkent a harmadik negyedévben.

Az elemzők által kiemelten figyelt egyszeri tételek nélküli részvényarányos nyereség 2,66 dollárról 2,42 dollárra csökkent, azonban így is meghaladta a szakértők által várt 2,21 dollárt.

A cég negyedéves bevétele ugyanakkor éves összehasonlításban 5,2 százalékkal, 22,471 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos időszakában elért 21,351 milliárd dollárról, ugyancsak felülmúlva az elemzői konszenzusban szereplő 22,16 milliárd dollárt.

Az J&J legfontosabb, gyógyszergyártó részlegének bevétele 4,9 százalékkal, 14,58 milliárd dollárra emelkedett.

Ismét nő a kereslet a J&J gyógyszereire

A vállalat egyik vezető terméke, a Stelara értékesítéséből származó bevétel éves szinten 6,6 százalékkal, 2,67 milliárd dollárra esett, de még így is felülmúlta az elemzők által várt 2,43 milliárd dollárt. A Stelara az immunrendszer egy részének gyengítésén keresztül ható, immunszuppresszáns gyógyszer, amelyet egyebek mellett pikkelysömör és Crohn-betegség esetén alkalmaznak.

A vállalat másik vezető terméke, a Darzalex nevű daganatellenes gyógyszer értékesítéséből származó negyedéves bevétel éves bázison 20,7 százalékkal, 3,016 milliárd dollárra emelkedett, míg az elemzők kisebb növekedést jelző adatra, 2,92 milliárd dollárra számítottak.

A J&J orvostechnológiai üzletágának árbevétele éves szinten 5,8 százalékkal, 7,89 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 7,45 milliárd dollárról, 

azonban elmaradt az elemzők által várt 8,05 milliárd dollártól.

A J&J egyúttal ismét felfelé módosította a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó bevételi várakozását: eszerint a júliusban jelzett 89,2–89,6 milliárd dollár helyett jelenleg 89,4–89,8 milliárd dollár éves bevétellel számolnak.

Hintőporperek: a Johnson & Johnson fizet, ha hagyják

Hamarosan egyezség születhet a Johnson & Johnson ellen indított több mint 61 ezer perben, a megegyezésre 6,5 milliárd dollárt tett félre az amerikai óriásvállalat. Kérdés, ez elegendő lesz-e a rákkeltőnek tartott hintőporukkal okozott károk megtérítésére.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.