BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harminc év után magyar kézben az Északi Városkapu: új városrész születik a III. kerületben

Új busz- és HÉV-megálló, sok száz P+R parkoló, többhektárnyi zöld terület és szabadtéri közösségi terek is szerepelnek a mostoha sorsú kerületrész megújításáról szóló tervekben.

Budapest északi kapuja, a III. kerület eddig kihasználatlan, közel 35 hektáros fejlesztési területe több évtizedes hányattatás után végre elindulhat a fejlődés útján.

Hungary,Budapest.,Aerial,View,About,St,Peter,And,Paul,Church
Harminc év után magyar kézben az Északi Városkapu: új városrész születik a III. kerületben / Fotó: Shutterstock

A területet birtokló, nemzetközi (többek között holland, belga és francia) tulajdonosok 2008-ban már majdnem megállapodtak a hasznosításról egy amerikai befektetőcsoporttal, de a beköszöntő gazdasági válság meghiúsította a több százmillió eurós üzletet, amelyet követően a hajléktalanok és illegális szemétlerakók által látogatott terület a III. kerület szégyenfoltjává vált.

Több mint nyolcéves tárgyalássorozat eredményeképpen új fejezet kezdődik az Északi Városkapu életében,

a terület a Peter’s Consulting Kft. és Greenovativ Kft. tulajdonába került

(a XIII. kerületi LÁNG Negyed, illetve a XIX. kerületi GATE projekt fejlesztői), akik új városrészt kívánnak létrehozni modern infrastruktúrával, közösségi funkciókkal és zöldfelületekkel.

Harminc év után magyar kézben az Északi Városkapu

A fejlesztés által az Északi Városkapu bekapcsolódik az agglomerációs és budapesti közúti és a kötöttpályás közösségi közlekedésbe, a 11-es főút bővítése és a kapcsolódó úthálózat, valamint új HÉV- és autóbuszmegálló létesítése révén. A fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében 700 új P+R parkolóhely is létesül, emellett többhektárnyi zöldfelület, záportározó és szabadtéri közösségi területek is részei a terveknek. A fejlesztő a békásmegyeri lakótelep rehabilitációs programjához és alapintézményi ellátásához is hozzájárul, ezen felül pedig vizsgálják a terület és a dunai közlekedés összekapcsolásának lehetőségét.

„A III. kerület az otthonom. Itt élek közel öt évtizede és számos ingatlanfejlesztési projektet valósítottam meg a kerületben, szívemen viselem a kerület fejlődését. Régóta zavarta a szememet ez az elhanyagolt terület és évek óta foglalkoztatott a terület hasznosítása. Ezzel az akvizícióval egy világviszonylatban is hatalmas léptékű projektet fogunk megvalósítani Óbuda északi részén, amely a főváros, a kerület és elsősorban az itt lakók javát fogja szolgálni” – mondta Zentai Péter, a Peter’s Consulting tulajdonosa. „Nagyszabású elképzeléseink vannak, de ezek középpontjában a helyi közösség igényei állnak” – tette hozzá.

Zentai Péter
Régóta zavarta a szememet ez az elhanyagolt terület és évek óta foglalkoztatott a terület hasznosítása – fogalmazott Zentai Péter

Bár a tulajdonosváltást követően még legalább másfél-két év, mire a projekt megvalósítási fázisba kerül, az előkészítés és a tervezés szinte azonnal megkezdődik. A fejlesztők célja egy olyan modern infrastruktúra kialakítása, amely az ott élők és dolgozók mindennapi igényeit szolgálja, ezért lakossági egyeztetéseket is terveznek, mielőtt véglegesítenék a terület fejlesztési koncepcióját. 

Városrészt és közösséget szeretnénk építeni, ahol az emberek az új otthonok mellett elérhető közelségben találnak bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, játszótereket, parkokat, sportolási lehetőségeket, bevásárló központot és kórházat is. Az Északi Városkapu egy olyan emberközpontú fejlesztés, ahol minden az ott lakók életminőségének javításáról szól – vázolta elképzeléseit Zentai Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.