BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az OMV-nek támaszthat versenyt dízeladalékaival Sebastian Kurz osztrák exkancellár

Az osztrák exkancellár KFF Vision Green néven új céget alapított egy egykori autóversenyzővel és az OMV korábbi vezérigazgatója, Rainer Seele jobbkezének tartott Emanuel Fusseneggerrel. Sebastian Kurz új kft.-je egy különleges dízeladakékot árusítana.

Amikor Sebastian Kurz volt osztrák néppárti kancellár júliusban sonkás tésztára és ginre hívta meg a vendégeit, és az ételeket-italokat elegáns Gmundner Keramik tányérokon szolgálták fel, senki sem álmélkodott, hiszen Markus Friesacher, a hagyományőrző manufaktúra tulajdonosa volt a rendezvény társházigazdája. Kurz és Friesacher azóta új céget alapított, ám ennek valószínűleg már semmi köze nem lesz a kerámiákhoz vagy a sonkás tésztához – írja az osztrák Der Standard.

Kurz
Sebastian Kurzról film is készült / Fotó: AFP

Kurz útja az AdBlue-kereskedelembe vezetett

A kancellári tisztségéről 2021 őszén lemondott Sebastian Kurznak és Friesachernek ugyanis egyharmad-egyharmad arányú részesedése van a KFF Vision Green GmbH-ban, amelyet ezen a héten szerdán jegyeztek be a bécsi cégjegyzékbe. Szintén egyharmadnyi érdekeltség került az Abu-Dzabiban postacímmel rendelkező Emanuel Fussenegger nevű menedzser nevére is, aki kiváló kapcsolatokat ápol Rainer Seele volt OMV-vezérrel, és a német cégnyilvántartás tanúsága szerint aláírásra jogosult a bremerhaveni Seele Consulting Group GmbH képviseletében.

Az új cég székhelye a bécsi Fichtegasséban található, úgynevezett türkizkék irodákban van, ahol csupa ismerős arc veszi majd körbe Kurzot, hiszen itt van irodája Elisabeth Köstinger volt mezőgazdasági miniszternek, Gernot Blümel expénzügyminiszternek és Bernhard Bonellinek, Kurz egykori kabinetfőnökének is.

A KFF Vision Green társasági szerződése szerint mindenféle áruval, de különösen szintetikusan előállított vegyi termékekkel kíván kereskedni. Az új kft. ügyvezetője az OMV csoporthoz tartozó Borealis vegyipari vállalat egyik korábbi vezetője.

A vállalat valójában az AdBlue-kereskedelemben fog tevékenykedni. Az AdBlue-t a dízelmotorok nitrogén-oxid-kibocsátásának jelentős csökkentésére használják

– mondta a Standardnak Kurz szóvivője.

Az Osztrák Néppárt korábbi vezetője, aki a 2021 őszén kirobbant reklámbotrány miatt kényszerült felállni a kancellári székből, ezt követően számos vállalkozást indított, például Alexander Schütz üzletemberrel és Bernhard Bonellival befektetési cégeket alapított. Emellett a kiberbiztonság területén is tevékenykedik.

Kurz üzlettársa sem akárki

Az egykori Forma 3000-es autóversenyző Friesacher is fényes karriert futott be. Előbb egy benzinkútlánc üzemeltetője lett, amelyben később az azóta megbukott René Benko is részesedést szerzett. A céget aztán eladták az OMV-nek, ahol Friesacher egy ideig vezető alelnökként dolgozott. Majd 2018-ban megvásárolta a Gmundner Keramik manufaktúrát, emellett az ingatlan- és szálláshelyüzletágban is tevékenykedik.
Friesacher és Kurz már jó ideje ismeri egymást, például 2018 októberében – még Kurz kancellársága idején – Benkóval és Siegfried Wolf vállalkozóval együtt Szentpétervárra utaztak, hogy találkozzanak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.