BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi pillanat: megvalósult az első magyar gépipari beruházás Kínában

Kínában kezdett gyártani a magyar 77 Elektronika csoport által alapított vállalat.

Az első magyar gépipari beruházást valósította meg Kínában a hazai tulajdonban lévő, orvoselektronikai termékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika csoport. A high-tech cég majdnem 2 millió dolláros (730,50 millió forint) beruházás keretében alapított üzemében gyártja a jövőben a kínai piacra a LabUMat és UriSed automata vizeletvizsgáló berendezéseit. A 77 Medical Devices (Suzhou) Co., Ltd. névre keresztelt társaságban az első évben 300 nagylabor gyártása a cél, de ez néhány éven belül akár ezer darabra is felfuthat.

A photo taken in Fuyang, China, on September 5, 2024, shows Chinese yuan banknotes. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A családi tulajdonban lévő 77 Elektronika cégcsoportnak több mint 20 éves kapcsolata van Kínával: 

eddig is értékesítették a vizelet kiértékelésre szolgáló automata laborkészülékeit a távol-keleti országban.

A mostani lépéssel ugyanakkor új szintre léptek, és – mivel a kínai kormány az ottani kórházakban a helyi orvostechnikai eszközök beszerzését preferálja – gyártóüzemet építettek Shanghai közelében, Kína egyik legmodernebb és legfejlettebb ipari központjában.

„A versenyképességünk megtartása érdekében léptünk, hiszen így kínai cégként, de saját márkanévvel, 77 logóval ellátott laborokat értékesítünk a világ egyik legnagyobb és legnépesebb országában. A szériagyártás már el is indult október 8-án” – magyarázza az üzemalapítás okait Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Csoport tulajdonos-ügyvezetője.

A 77 Elektonika csoport kizárólagos tulajdonában lévő 77 Medical Devices (Suzhou) Co., Ltd. jelenleg több mint 1000 négyzetméter ipari területen működik, melyben a gyártás, a raktározás, és az irodai és egyéb kiszolgáló területek találhatók.

„Tudomásom szerint az üzemünk működésével és a gyártás megkezdésével az első magyar gépipari beruházást valósíthattuk meg Kínában. 

  • A nyelv, 
  • a kínai előírások, 
  • az időeltolódás, 
  • a távolság, 
  • a különbségek a kulturális és az üzleti szokásokban

egyaránt komoly kihívásokat jelentettek, de így is az első felmérő látogatást követően nagyjából egy év alatt sikerült elindítanunk a gyártást, amire rendkívül büszkék vagyunk” – tette hozzá Zettwitz Sándor.

A budapesti és balatonfüredi gyárában több mint 120 fejlesztőmérnököt foglalkoztató 77 Elektronika csoport exportjának döntő hányadát a UriSed technológián alapuló vizeletelemző automata rendszereinek értékesítése adja, ami jelentős világpiaci részesedést biztosít a cégnek. A legnagyobb felvevőpiacnak az EU, az Egyesült Államok, Brazília, Törökország, Chile, Szaúd-Arábia, valamint Banglades számít, de összesen mintegy 100 országba exportálnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.