BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Florida Economy shell olaj

Olajpiac: történelmi szerződést kötött a Shell és a QatarEnergy

Több millió tonnányi benzinről szóló megállapodást ütöttek nyélbe a vállalatok. A Shell és QatarEnergy pedig az olajszállítás mellett egy közös földgázprojektről is megegyezett.

A brit Shell rekordméretű megállapodást kötött a QatarEnergy-vel, amelynek értelmében Katar állami olajóriása a következő 20 évben mintegy 18 millió tonnányi benzint szállítana le a londoni tőzsdén jegyzett vállalatnak.

Florida Economy shell olaj
Óriási olajmegállapodást írt alá a Shell és a QatarEnergy / Fotó: NurPhoto via AFP

Az orosz energiaszállítmányoktól több mint két éve elszakadt Európa számára a szerződés egy újabb stabil olajellátási útvonalat biztosítana.

Nagy örömünkre szolgál, hogy aláírhatjuk a QatarEnergy első 20 évre szóló benzinértékesítési megállapodását, amely az eddigi legnagyobb és leghosszabb

- nyilatkozta Saad al-Kaabi energiaügyi államminiszter és a vállalat vezetője a Reutersnek.

A szerződés emellett a Shell-t aktív befektetővé tenné Katar északi földgázmezőinek a feltárásában – a világ legnagyobb legnagyobb lelőhelyre tervezett projekt várhatóan 2026-ban lépne működésbe, és az európai LNG-ellátásban is kiemelkedő szerepet kapna.

A brit óriás abban bízik, hogy a benzin- és földgázszállítási szerződésnek köszönhetően tovább tudják enyhíteni az olajpiacon az elmúlt években tapasztalt kilengéseket, a megújuló energiaforrások elterjedéséig pedig stabil ellátást tudnának biztosítani európai partnereiknek.

A most bejelentett megállapodást a két vállalat hosszú távú partnersége alapozta meg, amely során a Shell és a QatarEnergy több közel-keleti és globális energetikai beruházás finanszírozott közösen – a katari földgázkitermeléstől több nemrég beüzemelt olajfinomítóig.

Kilőtt a Shell profitja, több mint felét magára költi az olajóriás

A vártnál jóval erősebb negyedéves teljesítményről számolt be a brit–holland olajóriás. A Shell negyedével megugró, 6,3 milliárd dolláros profitból 3,5 milliárdos részvény-visszavásárlást tervez.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.