BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Rex Airline enters voluntary administration starlink

Hamarosan a repülőkön is elérhetjük a Starlink-internetet

Eddig nehezen elért helyeken, az óceánok és a sarkkör felett is felkapcsolódhatunk a világhálóra. Az Air New Zealand két repülőgépén teszteli a Starlinket, amely a sikertől függően akár már a jövő év közepétől a légitársaság összes járatán elérhető lenne.

„A világon elsőként mindig, mindenhol ingyenes és stabil internetelérést biztosítanánk utasainknak, és ha a most elindított tesztüzemünk sikeres, az összes járatunkat össze fogjuk kapcsolni a SpaceX Starlink szolgáltatásával” – jelentette be pénteken Greg Foran, az Air New Zealand (ANZ) vezérigazgatója.

Rex Airline enters voluntary administration starlink
Az Air New Zealand gépein akár már jövőre is elérhető lesz a starlinkes internet / Fotó: NurPhoto via AFP

Bár sok légitársaság már évek óta biztosítja utasainak, hogy gépeiken hozzáférjenek az internethez, a wifiszolgáltatás hírhedten megbízhatatlan volt, mivel 

  • a nagy távolságok, 
  • az időjárás és 
  • a repülőgép pozíciója 

is könnyen megzavarhatták a technológia működését.

A légi közlekedés fellendülésével párhuzamosan ezért a nagy utasszállítók között szoros verseny folyik azért, hogy minél előbb gyors, stabil és – ideális esetben – ingyenes internettel tegyék vonzóbbá járataikat az utasok számára.

A SpaceX által fejlesztett Starlink műholdas internettechnológiája kiváló megoldás lehetne erre, és az ANZ lenne az első nagy légitársaság, amely bevezetné a szolgáltatást.

A vállalat még 2023 decemberében jelentette be, hogy a mostani év végéig két belföldi repülőgépüket is felszerelik a technológiával, amely mintegy 6000 műholdon keresztül nagy sebességű internetet biztosítana az utasoknak a világ bármely pontján – egyelőre azonban csak Új-Zéland felett használhatnák.

Kötelező lesz mérlegre állniuk egy új-zélandi légitársaság utasainak

Az Air New Zealand több mint tízezer, a nemzetközi járatain utazó ügyfele súlyát méri le egy felmérés keretében. A repülőtársaság szerint az utasok átlagsúlyának ismerete hatékonyabbá teheti a repülőgépek üzemanyag-felhasználását.

Foran a CNBC-nek elmondta, hogy a kísérlet sikerétől függően akár már 2025 közepétől kezdve feltelepíthetik a szolgáltatást az összes gépükre.

A nagy társaságok sem maradnak ki a Starlink-őrületből

Az Elon Musk által alapított SpaceX műholdas internete egyre sebesebben terjed el a világon: az ukrajnai fronttól kezdve az USA hurrikán sújtotta déli partvidékén át egészen az északi sarkkörig lassan szinte mindenhol megtalálhatók a Starlink-terminálok.

Bár a technológia ilyenfajta kihelyezését elkönyvelhetnénk Musk jótékonyságának, a vészhelyzetek valójában kiváló reklámot biztosítottak a Starlinknek, amelynek használatát egyre több kormány és nagyvállalat fontolgatja.

A légitársaságok ebben az élen járnak, az ANZ tavalyi bejelentése után több utasszállító is tárgyalóasztalhoz ült a SpaceX-szel, hogy saját flottáikra is feltelepíthessék a műholdas internetet:

  • Az amerikai United Airlines a tervek szerint 2026-ra több mint ezer gépére terjesztené ki a technológiát.
  • Az Air France pedig jövőre fokozatosan a teljes flottáját felszerelné a terminálokkal.

Örülök, hogy elsők vagyunk ebben a versenyben, de hosszú távon az a fontos, hogy a repülést minél kényelmesebbé tegyük. A stabil internet nagy előrelépés, minden légitársaságnak követnie kell a példánkat 

– jelentette ki az ANZ vezérigazgatója.

Elon Musk és Brazília háborúja nem csitul, most a Starlink került a célkeresztbe

Musk török és indiai fiókokat boldogan cenzúráz, de a brazil bíróság döntéseit nem hajtja végre. A Starlink brazil számláit befagyasztották emiatt a helyi hatóságok. A műholdas internetszolgáltatón azonban továbbra is elérhető az X.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.