BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belviszály a Stellantisnál: Brüsszel lehet a békebíró

Konfliktus robbant ki a Stellantis vezetése és az autógyártó csoport márkakereskedői között. Utóbbiak azt követelik Brüsszeltől, hogy betarthatatlanságuk miatt csúsztassák el a jövő évtől hatályos emissziós szigorításokat, mivel nem tudják rábírni a fogyasztókat az elektromos autók vásárlására. A Stellantis szerint a probléma kezelhető.

A Stellantis márkakereskedőit tömörítő szövetség elcsúsztatná az uniós kibocsátási normák 2025-re előírt szigorítását, most Ursula von der Leyennek küldött levelükben azt írják, hogy a jelen helyzetben az emissziós normák szigorítása és a be nem tartásuk esetére kilátásba helyezett horribilis bírságok ártanának az amúgy is komoly kihívásokkal küzdő európai autóiparnak.

autógyártó Stellantis, Kokomo,-,May,5,,2024:,Stellantis,Transmission,Plant.,Ram,1500
Stellantis
A Stellantis Amerikában és Európában is gyászos értékesítési adatokat produkál / Fotó: Shutterstock

Miután az autógyártók számára az EU flottaszinten írja elő az emissziós normákat – szén-dioxid esetében jövőre ez 90 gramm kilométerenként –, a gyártók a zéró károsanyag-kibocsátású elektromos és tölthető (plug-in) hibridek járművek értékesítését favorizálják, erre ösztökélik a kereskedőiket. 

A Stellantis kereskedői bepánikoltak

Ezzel viszont az a baj, hogy az európai választék még mindig szegényes, emiatt és az állami vásárlási támogatások kivezetése vagy csökkentése miatt a villanyautók árban sem igazán versenyképesek, s a vásárlók inkább a robbanómotoros változatokat keresik. A kereskedőknek jellemzően minden rábeszélő képességük latba vetése is kevés ahhoz, hogy a rábírják a potenciális vevőjüket az elektromos autók vásárlására. Ezért fordultak Brüsszelhez

  • az Alfa Romeo,
  • a Citroën,
  • a Fiat,
  • a Jeep
  • és a Peugeot európai forgalmazói. Mint levelükben írják:

Napi kapcsolatban állunk a végfelhasználókkal, akik gyakran elutasítják az elektromos járműveket az árral, a hatótávolsággal és a hozzáférhetőséggel kapcsolatos aggályok miatt. Ez ellenérdekeltséget szül az általunk képviselt gyártó és közöttünk– hangsúlyozzák a dílerek.

A Renault-nál gigantikus bírságokról beszélnek

És aggályaikkal nincsenek egyedül, a hazai rivális Renault-konszern is az emissziós szabályozás halasztását kezdeményezte. A 2025-ös flottacélok eléréséhez számukra is kulcsfontosságú lesz az eddigieknél sokkal több elektromos jármű értékesítése. A Renault vezérigazgatója, Luca de Meo a múlt hónapban azt mondta, hogy 

az európai autógyártók együttesen akár 15 milliárd eurónyi bírsággal is szembesülhetnek a 2025-re vonatkozó szigorúbb kibocsátási célok áthágása miatt. 

A járműipar érdekképviselete, az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) is „sürgős cselekvésre” szólított fel – még a szabályok bevezetése előtt.

renault twingo
Az elektromos Renault Twingo révén csökkenhet a francia konszern flotta szintű szén-dioxid-kibocsátása / Fotó: AFP

Érdekesség, hogy kakukktojásként épp a Stellantis kardoskodik az új normák bevezetése mellett, az épp posztja megőrzéséért küzdő Carlos Tavares vezérigazgató biztos benne, hogy az autógyártó csoport képes lesz hozni flotta szinten a határértékeket. Szeptemberben Tavares azt mondta, hogy most már szürreális lenne a lefektetett szabályokon változtatni – írja a Bloomberg.

A Stellantis sajtófőnöke révén válaszolt a kereskedői aggályokra, szelídebb húrokat pengetve megjegyezte, hogy büszkék arra, hogy dílereikkel egy csapatot alkotva küzdenek a globális felmelegedés ellen, s módot lát arra, hogy közösen meghatározzanak egy olyan értékesítési mixet, amely emissziós célok teljesítése mellett tekintettel van a kereskedők profitérdekeire is.

Újabb autógyártó óriás sokkolta a részvényeseit

Sorra jönnek a profitfigyelmeztetések a német autóipar nagyjaitól, hozzájuk csatlakozott most a Stellantis. Az autógyártó Kína mellett a saját nehézségeire, a túltermelési válságra hivatkozva nyereségének durva csökkenésére figyelmeztette a részvényeseket. A válasz nem maradt el.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.