Átszervezi magyarországi működését a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. (korábban Pannontej), amelynek keretében Répcelakon bezárja ömlesztettsajt-gyártó üzemét, Veszprémben viszont tovább erősíti a gyártást – közölte a cég.
A vállalat hangsúlyozta: az átszervezéseket azért hajtják végre még ebben az évben, hogy biztosítsák az ügyvitel, valamint az ellátási lánc biztonságát és fenntarthatóságát.
A cég tájékoztatása szerint a csoportszintű racionalizálási folyamat részeként várhatóan 2025 végéig bezárják a répcelaki ömlesztettsajt-gyártó üzemet.
A döntés körülbelül 160 embert érint, a munkatársaknak Veszprémben és a németországi Kemptemben lévő telephelyükön kínálnak munkát.
Akik nem élnek a lehetőséggel, azoknak a törvényben és a kollektív szerződésben foglaltaknál kedvezőbb végkielégítési csomagot biztosítanak, illetve mindent megtesznek azért, hogy minél előbb új munkahelyet találjanak – írták.
Kiemelték: a vállalat ipari stratégiája alapján az elmúlt években több millió eurós befektetéssel a veszprémi üzem lett a panírozott termékek európai gyártási és k+f központja. Itt további fejlesztéseket terveznek.
A répcelaki gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amelynek során minden lehetőséget megvizsgáltak, hogy növelhessék a hatékonyságot – olvasható a cég közleményében. A répcelaki gyár kihasználtsága az elmúlt időszakban alacsony volt, a korszerűsítés pedig olyan mértékű és nehézségű beruházást igényelt volna, amely a társaság szerint gazdaságilag nem volt indokolható, a gyártás hosszú távon már nem volt fenntartható. A tervek szerint az ömlesztettsajt-termékek gyártása fokozatosan a németországi Kemptenben működő korszerű üzembe kerül át.
Az átszervezés része a Savencia európai szintű ipari stratégiájának, amely a gyártási tevékenységek hatékonyabb elosztását és a stratégiai jelentőségű telephelyek megerősítését célozza – hangsúlyozták.
A Savencia közleményében leszögezte:
elkötelezett marad a magyar piac és a helyi gyártás iránt, célja, hogy hosszú távon is biztosítsa olyan meghatározó márkák hazai jelenlétét, mint a Medve vagy a Karaván.
A termékek minősége és megjelenése változatlan marad, a fogyasztók továbbra is megtalálják azokat a magyarországi üzletek polcain – tették hozzá.
A nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint a Savencia 2024-ben 23,8 milliárd forintos nettó árbevételt ért el Magyarországon, amiből 9,1 milliárd származott exportpiacokról. Egy évvel korábban a cég nettó árbevétele hasonlóan alakult, 23,4 milliárd forint volt, az exportértékesítés nettó 9,3 milliárd forint volt.
A Savencia 2018–2019-ben több milliárd forint értékű beruházással új gyárépületet, raktárat, gyártósorokat és egy regionális kutatás-fejlesztési központot alakított ki Veszprémben. Az európai gyártási kapacitások optimalizációja révén például a panírozott termékek gyártósora a Savencia csoport hesovi (Csehország) egységéből akkor ebbe az üzembe került át.
A társaság egyik legfontosabb márkája a Medve sajt, amelyet egy svájci sajtmester, Stauffer Frigyes hozott Magyarországra 1925-ben, és gyártotta répcelaki üzemében. A répcelaki gyár 1955-től a Vas megyei Tejipari Vállalat üzemegysége volt, 1995-ben vásárolta meg a Pannontej Rt., amely jelenleg francia tulajdonban, Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. néven működik.
Korábban a francia hátterű sajtgyártó Savencia bezárta a zalaegerszegi gyárát is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.