BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Diabétesz: az Eli Lilly fogyasztószere 94 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulását

Elképesztően éles versenyben küzdenek a gyógyszergyártók a fogyasztószerek piacán, hetente érkeznek a hírek arról, hogy újabb eredményeket sikerült igazolniuk a klinikai vizsgálatoknak. Az Eli Lilly terméke, a Mounjaro – a Novo Nordisk által gyártott Ozempic legkomolyabb vetélytársa – kiemelkedő hatékonyságot mutat a diabétesz kialakulásának megelőzésében.

Az Eli Lilly amerikai gyógyszeróriás terméke Mounjaro néven került forgalomba az Egyesült Államokban. A fogyasztószer hatóanyagával – a tirzepatiddal – végzett hároméves vizsgálat kimutatta, hogy ha prediabéteszes, elhízott vagy túlsúlyos felnőttek hetente szedték, 94 százalékkal csökkentette a diabétesz kialakulásának kockázatát a placebóval összehasonlítva.

Mounjaro,-,Tirzepatide,With,Injection,Pen,Is,An,Antidiabetic,Medication
Az Eli Lilly terméke jól vizsgázott a diabétesz kialakulásának megelőzésében / Fotó: Shutterstock

A tirzepatid az inzulin felszabadulását serkentő hormonok utánzásával fejti ki hatását, növeli a teltségérzetet és csökkenti az étvágyat. A GIP-et és a GLP-1 nevű hormonreceptorokat célozza meg, ahogy az összes, a piacon levő korszerű és hatékony fogyasztószer – írja a CNN. Ehhez az új gyógyszercsoporthoz tartozik a szemaglutid is, a dán Novo Nordisk gyógyszergyár által forgalmazott Ozempic és a Wegovy hatóanyaga. A vállalat a hét elején közölte, hogy azoknak, akik 15 milligrammos adagot kaptak a gyógyszerből, átlagosan közel 23 százalékkal csökkent a testtömegük, míg a placebót kapó alanyoknak csak 2,1 százalékkal. Négy hónapig tartott a kezelés, akik menet közben abbahagyták a tirzepatid használatát, elkezdtek visszahízni, és a cukorbetegségük ismét romlani kezdett.

Mellékhatás mindig van

A már piacon levő fogyasztószereknek egyik jellemző mellékhatásuk a hányinger, ez az Eli Lilly termékére is érvényes, a gyártó közlése szerint leggyakrabban gyomor-bél rendszeri tünetek jelentkeztek a használóknál: hasmenés, hányinger, székrekedés és hányás. 

Ami fontos: a diabétesz előtti állapot visszafordítható

A prediabétesz olyan állapot, amikor a vércukor- vagy glükózszint magasabb a normálisnál, de nem éri el a cukorbetegség diagnózisának kritériumait. Az Egyesült Államokban három felnőttből egyet érint – 84 millió embert –, és körülbelül 70 százalékuknál diagnosztizálják a cukorbetegséget a későbbiekben. Az életmódváltást – különösen a testsúly csökkentését – a legfontosabb kezelési eszköznek tartják.

A tirzepatiddal végzett korábbi vizsgálatok során már kiderült, hogy nagyobb átlagos súlycsökkenést eredményez, mint más jóváhagyott gyógyszerek. Novemberben az Egyesült Államok gyógyszerhatósága jóváhagyta elhízott vagy túlsúlyos betgek kezelésére, akiknek legalább egy, a magas testsúly miatt kialakult betegségük van. Az Eli Lilly termékét is injekció formájában használják a betegek, heti egy alkalommal. Mellette csökkentett kalóriatartalmú étrend és fokozott testmozgás ajánlott. A vállalat közölte, hogy a klinikai kísérlet eredményeit hamarosan publikálják egy tudományos folyóiratban, és novemberben bemutatják az ObesityWeek nevű szakmai rendezvényen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.