BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogyasztószerek: tele van Európa hamis Ozempic injekcióval, vigyázzon, honnan vásárol

A hatékony fogyasztószerek iránti elsöprő igényt a gyógyszergyártók az évek óta tartó fejlesztések ellenére sem tudják kielégíteni. A dán Novo Nordisk termékét az Ozempic injekciós tollat hamisítani kezdték, ugyanis a gyártó nem tud a termékből eleget előállítani. De ugyanez a helyzet a többi sikeres fogyasztó gyógyszer esetében is, az amerikai Eli Lilly is próbálja a saját terméke, a Mounjaro gyártási kapacitását növelni. A nagy kereslet aktivizálta a bűnözőket, hamisítani kezdték a sikeres termékeket.

Már júniusban globális riasztás adott ki az Egészségügyi Világszervezet, amely arra figyelmeztet, hogy csak hivatalos forrásból szerezzék be a fogyni vágyók az Ozempic szert, ne vásároljanak a feketepiacon. 

Germany To Ban Export Of Ozempic Weight Loss Drug
Hamisítják az  jelentős fogyást előidéző Ozempic injekciót / Fotó: AFP

Ahogy korábban írtuk, az Ozempic injekcióval csökkenthető az ételek iránti sóvárgás, így könnyen szabályozhatóvá válik az evés, ezzel pedig elindul gyorsan a fogyás. A gyógyszert nem a fogyókúrázók számára fejlesztették, hanem azoknak, akik már a 2-es típusú diabéteszben szenvednek, és egészségügyi okokból is szükségük van a testsúlyuk csökkentésére. A cukorbetegség jelentős tömegeket érint, de amint elterjedt a köztudatban, hogy létezik egy injekció, amivel jól lehet fogyni, az átlagos fogyókúrázók is elkezdték keresni, így pillanatok alatt kiürültek a gyógyszertárak Amerikában és Európa számos országában is. Ráadásul a betegek akár testsúlyuk 20 százalékát is elveszíthetik, ez pedig azonnal felkeltette a bűnözők érdeklődését is, beindult a mozgás az illegális piacokon. 

A WHO azt jelezte, már 2022 óta kap jelzéseket a hamisításról, a hatóságok Brazíliában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is foglaltak le hamisított termékeket. A hamis termékek nem tartalmazzák az Ozempic hatóanyagát, a szemaglutidot, inzulin van bennük, így a hatásuk teljesen kiszámíthatatlan. Legalább kilenc országban történet már olyan eset, amikor a hamisított szer problémákat okozott a fogyókúrázónak. 

Néhány hete az osztrák ügyészség bejelentette, hogy eljárást indítottak két férfi ellen, akiket hamisított Ozempicet árultak, darabonként 205 euróért. Áprilisban a Reuters arról írt, hogy a BrandShield, az izraeli székhelyű kiberbiztonsági vállalat több mint 250 olyan webhelyet szüntetett meg, amely hamisított fogyasztó injekciót árult.

Mennyibe kerül az Ozempic? 

A WHO mindemellett nem ajánlja a szemaglutidot a cukorbetegség kezelésére, mert nagyon drága gyógyszerről van szó, a magas költségek miatt a rászorulók jelentős része nem engedheti meg magának. Márpedig az lenne a helyes cél a világszervezet szerint, ha minél többen hozzájutnának a gyógyszerhez. A WHO azt is jelezte, vannak ennél olcsóbb kezelések is, amelyek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában vagy a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentésében.

Az Ozempicet havi 900 dollár feletti áron adják el az Egyesült Államokban, így nagy visszhangot váltott ki a Yale Egyetem tanulmánya, amelyben azt írták, hogy az ezerdolláros szer előállítása valójában 22 dollárba kerül. Az ügy tavaly ősszel a szenátus elé is került, a veterán szenátor Bernie Sanders karolta fel, és azt nehezményezte, hogy az Ozempic havi 155 dollárért kapható Kanadában, 59 dollárért Németországban, az amerikaiak meg ezer dollár körül fizetnek érte. Egyúttal felszólította a céget, hogy a kanadai áron árulja a terméket az USA-ban is. Úgy fogalmazott, hogy amerikaiak belefáradtak abba, hogy a világon messze a legmagasabb árat fizessék a vényköteles gyógyszerekért, miközben a gyógyszeripar hatalmas nyereséget élvez. A Novo Nordisk tavaly közel 15 milliárd dollár nyereséget ért el – jegyezte meg Sanders. 

Szakértők szerint a hamisítás minden olyan esetben megindul, amikor hatalmas tömegeket érintő egészségügyi problémára jelenik meg egy szer a piacon. Így volt ez a koleszterin, illetve a potencianövelők esetében is, mindig előkerülnek azok, akik a zavarosban akarnak halászni és sok pénzt akarnak gyorsan keresni. A fogyasztó gyógyszerek esetén pedig fokozottan jelentkezik a hamisítás problémája, amire mielőbb megoldást kell találniuk a gyártóknak és a hatóságoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.