BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The price of tobacco has once again increased in France to exceed the threshold of 10 euros for certain packets of cigarettes. Toulouse, March 5, 2020.
Le prix du tabac a augmente une nouvelle fois en France pour depasser le seuil des 10 euros pour certains paquets de cigarette. Toulouse, 5 mars 2020. (Photo by Adrien NOWAK / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

A dohányzás még szigorúbb tiltását jelenti be ma Brüsszel, magyar vonatkozás is van

Nemcsak a hagyományos cigarettára, hanem még a nikotint nem tartalmazó innovatív termékekre is vonatkoznának az új szabályok. A dohányzás tiltását új szintre emelné az Európai Bizottság a kiszivárgott terv szerint, a hírnek magyar vonatkozása is van.

Még több helyen tiltják be a dohányzást azok az EU-tagok, amelyek csatlakoznak az Európai Bizottság kiszivárgott, még nem hivatalos kezdeményezéséhez.

A person smokes an electronic cigarette in Krakow, Poland on April 9, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Nem csak a hagyományos cigarettára vonatkozna a dohányzás kiterjesztett tiltása, és nem is csak a nikotint tartalmazó termékekre / Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

A tervből nem csinálnak hétpecsétes titkot, a javasolt új szabályokról szóló dokumentumot – amelyet a cikkek szerint várhatóan már kedden hivatalosan be is jelentenek – néhány órányi különbséggel az Euronews és a Politico is megszerezte.

Akár tartalmaz nikotint, akár nem, belefér az e-cigaretta is

A jelentések szerint a helyekhez, ahol a javaslat szerint betiltanák a dohányzást, hozzátennék a játszótereket, a szabadtéri medencéket, vidámparkokat, a kávézók teraszait és az állatkerteket.

A szigorítások az e-cigarettákra is kiterjednének, „akár tartalmaznak nikotint, akár nem” – idézi a Politico –, azzal a megfontolással, hogy ezzel csökkentik a gyermekek és fiatalok számára a rászokás kísértését.  

Az újabb szigorítások számos üzleti szektor érdekeit keresztbevágnák, nem véletlen, hogy már előre nagy vita folyt a kérdésről.

A dohányzás új tiltása nem törvény, csak ajánlás

A dohányzás visszaszorítására már 2009-ben született bizottsági iránymutatás, abból a célból hogy csökkentse a nem dohányzók kitettségét a nyilvános helyeken, a munkahelyeken és a tömegközlekedésben.

Az új ajánlások legfrissebb változata – ami a Euronews szerint még mindig változhat – a közösen használt nyilvános helyeket minden aeroszoltól megtisztítaná, tükrözve a növekvő aggodalmakat a dohányzásra kifejlesztett új termékek egészségügyi ártalmai iránt. Különösen a rekreációs területeken, és különösen ott, ahova gyerekek is járnak.

Az iránymutatást követni nem kötelező a tagállamoknak, csak mederbe terelné az erőfeszítéseket többek közt a dohányzás okozta rák visszaszorítására. A bizottság szerint a korábbi forduló is eredményes volt, és 2009–2012 között sikerült csökkenteni az egészségügyi kitettséget.

A magyar kapcsolat: Várhelyi Olivér egészségügyi biztos lesz

Egy szintén friss hír magyar dimenziót is ad a tervnek. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság régi-új elnöke kedden jelentette be a tagállamokkal folytatott hosszas egyeztetések után a biztosok új listáját, és kiderült, a magyar Várhelyi Olivér lesz felelős az új bizottságban az egészségügyért és az állatjólétért.

Korábbi tárcáját, az EU bővítési folyamatának menedzselését a szlovén Marta Kos kapta, aki a keleti partnerségért is felelős lesz egy érzékeny időszakban, amikor az unió keleti határvidékén egy tagjelölt, Ukrajna háborút folytat Oroszországgal.   

Hatalmas károkat okoz az illegális cigaretta a magyar költségvetésnek
Megjelent a KPMG legújabb tanulmánya 38 európai országból az illegális forrásból származó cigik fogyasztásával kapcsolatban. A vizsgált államokban 2023-ban a 2022-es évhez képest gyorsabb ütemben nőtt az illegális cigaretták fogyasztása, ami az érintett nemzetek számára a becslések szerint 16,7 milliárd euró adóbevétel-kiesést okozott. A nem legális forrásból származó dohánytermékek a tavalyi év során 36,3 milliárd forint adóbevételtől fosztották meg a magyar költségvetést.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.