BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRA - PHARMACY ILLUSTRATION - ILLUSTRATION PHARMACIE

Kiderült, meddig lesz hiánycikk az Ozempic súlycsökkentő gyógyszer

Az Ozempic több európai országban is hiánycikk és a Novo Nordisk gyártó szerint ez így is marad az idén. A cukorbetegséget kezelő és egyben súlycsökkentő gyógyszerből ugyanakkor nincs az egész EU-ban készlethiány.

Várhatóan év végéig hiánycikk lesz az Ozempic cukorbetegségre használt gyógyszer, amelyet több országban súlycsökkentő gyógyszerként is használnak. A készítményre túl nagy a kereslet az Európai Unióban, amelyet a gyártó egyelőre nem tud kielégíteni.

FRA - PHARMACY ILLUSTRATION - ILLUSTRATION PHARMACIE
Nincs elég a cukorbetegséget kezelő és egyben súlycsökkentő gyógyszer Ozempicből.
Nincs elég a cukorbetegséget kezelő és egyben súlycsökkentő gyógyszer Ozempicből / Fotó: AFP

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői közleményében a vállalat azt ajánlotta az orvosoknak, hogy továbbra se írják fel az új betegeknek az Ozempic és a Victoza diabéteszgyógyszereiket, amíg ezekből ellátási hiány van. A dán cég erről már a nyár elején tájékoztatta az EMA-t, amely a nyilvánosság előtt ezt megtette a tagállamokkal.

A Novo Nordisk versenyt fut a gyártási kapacitás bővítéséért, hogy kielégítse az Ozempic és az azonos hatóanyagot tartalmazó Wegovy nevű elhízás elleni gyógyszerének megugró keresletét. Egyes elemzések szerint az elhízás elleni gyógyszerek piaca akár 150 milliárd dolláros is lehet a 2030-as évek elejére.

„Időszakos hiány várható a negyedik negyedévben, azonban továbbra is bővítjük globális termelési kapacitásunkat, amely a nap 24 órájában, a hét minden napján üzemel” – jelentette a gyártó szóvivője a Reutersnek, aki biztosított arról is, hogy „nem minden tagállamot érint az ellátási hiány”.

A Novo Nordisk 6,67 milliárd dollárnak megfelelő dán koronát fordít beruházásokra idén, csaknem dupla annyit, mint tavaly.

Magyarországon is kapható az Ozempic

A magyar Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) felhívta a figyelmet, hogy az Ozempic a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére javallott, abban az esetben, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő és arról is tájékoztatott a nyáron, hogy Magyarországon mennyi fogy belőle.

A demencia ellen is hatékonyak lehetnek a súlycsökkentő gyógyszerek

A tanulmány a legújabb a vizsgálatok sorában, amely az elhízás elleni gyógyszerek fő összetevőjének a lehetséges előnyeit mutatják ki a cukorbetegség szabályozásán és a fogyáson túl.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.