BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terhesgondozás: új alapot teremtene a GenePlanet, genetikai labort nyitnak Magyarországon

A gyermeket váróknak kínálna új szolgáltatást Magyarországon a genetikai vizsgálatok egyik vezető európai szolgáltatója. A terhesgondozást új alapokra helyezheti a genetikai rendellenességek korai és pontos felismerését segítő labor, amelyet egy éven belül nyitnának – áll a GenePlanet közleményében.

Egy éven belül labort tervez nyitni Magyarországon a GenePlanet, amely az áldott állapotban lévők gondozását segítené a genetikai rendellenességek korai és pontos feltárásával– írja közleményében a vállalat, a genetikai vizsgálatok egyik vezető európai szolgáltatója.

DNA testing, conceptual illustration
Fotó: Science Photo Library via AFP

Tisztában vannak vele, milyen egyedülálló életszakaszt jelent az anyaság, tele izgalommal, várakozással és időnként aggodalmakkal – írják, és ennek érdekében tervezik, hogy megbízható, modern prenatális tesztelési szolgáltatásokat nyújtsanak Magyarországon, nyugodtabbá és stresszmentessé téve a gyermekvárás időszakát. 

A GenePlanet a közelmúltban bővítette és korszerűsítette új generációs szekvenálási szolgáltatásokat (NGS) nyújtó laboratóriumát a horvát főváros Zágrábban. Az élvonalbeli technológia még hatékonyabbá teszi a GenePlanet nem invazív prenatális tesztelési (NIPT) szolgáltatásait.

Új létesítményünk már a legkisebb – akár 3 mega bázispár nagyságú – eltérések kimutatására is alkalmas, így még pontosabb és részletesebb eredményekkel tudunk szolgálni

– idézi a közlemény Aida Dordevicet, a laboratórium vezetőjét.

A terhesgondozásban várnak jelentős előrelépést

A terhesgondozásban a vállalat a negyedik negyedévben tervezi bevezetni az un. NIPT Prémium szolgáltatást, amely a közlemény szerint „az elérhető legátfogóbb terhesgondozási szűrővizsgálatokat kínálja a várandós édesanyák számára Magyarországon”. A termék az eddigi legnagyobb monogénes vizsgálati panellel rendelkezik, és a monogénes rendellenességeket valamint a kromoszómarendellenességek legszélesebb körét mutatja ki, új mércét teremtve a terhesgondozásban. 

Mivel növekvő keresletet érzékelnek, a négy kontinensen jelen lévő GenePlanet – amely nem csak a terhesgondozásban, hanem a megelőző genetikai vizsgálatokban is szolgáltatásokat nyújt – jövőre új NGS laboratóriumot nyit Magyarországon. „A fejlesztésnek köszönhetően könnyebb lesz a globális szakértelmet a helyi egészségügyi gyakorlatba integrálni és azt biztosítani, hogy a legjobb egészségügyi szolgáltatások közvetlenül elérhetők legyenek az egészségügyi szolgáltatók és pácienseik számára” – írják.

A GenePlanet NIPT-tesztelési és más egészségügyi vizsgálati szolgáltatásait orvosokon keresztül teszi elérhetővé, így a pácienseknek egészségügyi szakemberek magyarázzák el a terhesség alatti NIPT tesztek eredményeit és tanácsot is adnak az eredményekkel és a megfelelő további lépésekkel kapcsolatban – ígérik.

A vállalat 2024 végéig több mint 10 ezer orvosra tervezi bővíteni hálózatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.