BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Woman,In,Raincoat,Enjoying,Mountain,Landscape,Under,Rain,,Back,View

Esőkabáttól a pizzadobozig: vegyi anyagot tilt be az EU, tömérdek árucikket érint

Ember legyen a talpán, aki alapos kémiai ismeretek nélkül megérti, mit tiltott be csütörtökön az Európai Bizottság. A betiltott vegyi anyag neve undekafluorohexánsav: kiderült, hogy mérgező az esőkabátunk, az impregnálóspraynk, a kozmetikumaink és még száz más ártalmatlannak gondolt árucikk.

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette: részben betiltják az undekafluorohexánsav alkalmazását. Mintapéldája annak, mikor olyan ügyről születik nagy horderejű döntés Brüsszelben, amit szinte senki sem ért, de annyi a tiltásról szóló közleményből is kiderült, hogy tömérdek árucikket érint, amelyek bevonatként vagy más módon tartalmazzák a hozzá nem értők számára idegen hangzású anyagot. Az úgynevezett örökös vegyi anyagok egyikét, amely soha nem bomlik le, és amely mint most számunkra is kiderült, eddig a vizünket és a szervezetünket mérgezte.

Cleaning,Shoes.,Close,Up,Of,Water,Repellent,Shoe,Spray.,Rain
Az Európai Bizottság részben betiltotta az undekafluorohexánsavak alkalmazását: árucikkek széles skáláján használják a mérgező vegyi anyagot, az impregnálóspraytől a ruhatextilekig / Fotó: Shutterstock

A részben betiltott undekafluorohexánsav (PFHxA) és más hasonló anyagok az általában is vitatott per- és polifluoralkil- (PFAS) vegyületek egyik fajtája, és ezek

nagyon tartósak és mozgékonyak a vízben, és a használatuk bizonyos termékekben elfogadhatatlan kockázatot jelentenek az emberi egészségre és a környezetre

– magyarázta közleményében döntését az Európai Bizottság.

Az intézkedés horderejét szemlélteti, hogy olyan árucikkek körét érinti, mint például

  • bizonyos textilek, például az esőkabátoké
  • az élelmiszer-csomagolás, mint a pizzadobozok
  • fogyasztói anyagok, mint az impregnáló spray
  • kozmetikumok, például bőrápolási termékek
  • tűzoltóhabok. 

Hogy érinti az EU új vegyianyag-tiltása a fogyasztókat és a cégeket?

A fogyasztókat alapvetően a három következő módon érintheti a változás:

  • Bizonyos kedvelt termékeik, akár ideiglenesen elérhetetlenné válnak (bár az EU hagy időt a gyártóknak az átállásra), netán más termékekkel kell lecserélniük, vagy az eredeti terméknek emelkedhet az ára, ha a váltás költségeit átterhelik a fogyasztókra
  • Másképp fog kinézni a pizzadoboz vagy egyéb
  • Kevesebb méreganyag jut a vizükbe és a szervezetükbe

A betiltott anyagokat használó gyártóknak esetleg új beszállítók után kell nézniük, lehet, hogy új technológiát kell beszerezniük, netán a perifériára szorulhatnak az olyan versenytársakkal szemben, amelyeknek könnyebben megy a váltás. 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a le nem bomló vegyi anyagok használatát illetően nem új keletű a vita a PFAS- és ezen belül a PFHxA-vegyületeket illetően sem. Még az is előfordulhat, hogy az uniós tiltás még szélesebb körre terjed majd ki, a teljes PFAS-csoportra, mivel öt uniós tagország ezt kezdeményezte, és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) tavaly óta vizsgálja a javaslatot.

Tízmilliárd dollárral bűnhődik a 3M az amerikai történelem legnagyobb vízszennyezéséért

Az idők végezetéig le sem bomló, úgynevezett örök kemikáliákat gyártó 3M a városi vízműtársaságokkal kötött egyezségben nem ismerte el a felelősségét a környezetszennyezésben, ám a sokmilliárdos kifizetéssel támogatja a rákkal is összefüggésbe hozott per- és polifluoralkil- (PFAS) vegyületek kiszűrését az ivóvízbázisból.

Az Európai Bizottság mostani döntése már húsz nap múlva életbe lép, de 18 hónaptól öt évig terjedő időt hagy az átállásra nem mérgező helyettesítő anyagokra.

 

Új világtrend: így formálja át a zöldátalakulás, amit a versenyről gondolhattunk

A zöldátalakulás jelentősen belenyúl abba, amit a kezdete előtt a globális szabad versenyről gondoltunk, bár egészségügyi kifogásokat korábban is elterjedten alkalmaztak az államok a külföldi versenytársak megregulázására az élelmiszer-kereskedelemben.

A legismertebb példa az autóipar, a tervezett átállás az elektromos meghajtásra, amely Európában ellenkezésbe futott, miközben arra csábítja a döntéshozókat, hogy akadályokat állítsanak a külföldi gyártók, különösen a kínaiak elé.

Az új uniós vegyianyag-tiltás is ebbe a vonulatba tartozik, bonyolult világkereskedelmi következményekkel. A le nem bomló anyagok használatának tiltására az óceán két oldalán és Kínában is születtek már döntések, de például az Egyesült Államokban még az egyes tagállamok sem lépnek azonos módon és ütemben, és mindez jelentősen megbonyolítja, hogy hol milyen áruval lehet kereskedni. 

Ennek megfelelően, ahol nem csatlakoznak a trendhez a döntéshozók, ott hátrányba kerülhetnek bizonyos termelők a nemzetközi piacon. Mások ellenben olyan piacok felé mozdulhatnak el, ahol még nincsenek életben tiltások.

Nem lehet kétség, hogy Kína lépni fog bizonyos vagy talán minden PFAS-t érintően, de a jelenlegi tevékenységük kevésbé specifikus, mint amit akár az EU-ban, akár Észak-Amerikában látunk

– írta a European Coating szakportál. 

MFB ESG
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.